Samen Sterk werkt met ambassadeurs. Ambassadeurs zijn gewone mensen met echte verhalen. Uit wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring in binnen- en buitenland blijkt dat dit een effectieve manier is om stigma tegen te gaan. Door psychische aandoeningen bespreekbaar te maken, is het beeld dat bestaat van mensen te veranderen. Erover praten draagt bij aan een realistischere beeldvorming.

Er wordt wel gedacht dat je stigma kunt bestrijden met kennis. Weet je meer over psychische aandoeningen, dan heb je er minder vooroordelen over en ga je positiever denken over (mensen met) psychische problemen. Helaas is het niet zo eenvoudig. Uit onderzoek naar de effectiviteit van publiekscampagnes blijkt dat kennis inderdaad leidt tot een afname van vooroordelen. Deze campagnes leiden echter niet tot afname van discriminatie, maar kunnen dit zelfs vermeerderen.

Met name campagnes die verkondigen dat psychische aandoeningen biologisch verklaarbaar zijn, versterken onbedoeld het idee dat mensen met een psychische kwetsbaarheid anders, onvoorspelbaar en potentieel gevaarlijk zijn. Daarmee vergroten dergelijke campagnes juist de sociale afstand tussen mensen met en mensen zonder psychische problemen.

WAT WERKT WEL?

Lokale campagnes daarentegen werken wel, met daarin een leidende rol voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten. Campagnes waarin je niet alleen leert over psychische kwetsbaarheid, maar ook in contact komt met mensen die door stigma worden geraakt. Een eenmalige campagne helpt niet, je moet een lange adem hebben.

Omdat bespreekbaarheid en een gelijkwaardig contact tussen mensen met en zonder psychische aandoening het begrip bevordert, zet Samen Sterk een bedreven team van ambassadeurs in. Het ambassadeursteam bestaat uit mensen met en zonder psychische aandoeningen. Het zijn mensen met ervaring die hun aandoening hebben geaccepteerd, hun naasten of beroepskrachten die de missie van Samen Sterk actief willen uitdragen.

MEER WETEN?

De belangrijkste wetenschappers op gebied van destigmatisering, Heather Stuart, Julio Arboleda-Flórez en Norman Sartorius, schreven ‘Paradigms Lost, Fighting stigma and the lessons learned’. In dit boek komen methodes aan bod waarmee geprobeerd is stigma te verminderen.