Angst hoort bij het leven. Maar in Nederland heeft één op de vijf mensen last van angst in situaties zonder reëel gevaar. Dan hebben we het over een angst- of paniekstoornis. Angst kan iemands doen en laten beperken of zelfs beheersen. Stigma en taboes spelen een grote rol in het voortduren en verergeren van angstklachten. Onder het motto ‘De angst die je draagt, hoef je niet te verbergen’ word je uitgenodigd om het gesprek aan te gaan.

'Het is een ander beeld van bang zijn voor mensen.'

Ambassadeur Laura Vervaart heeft ervaring met angstklachten. Ze vertelt: "Mijn doodsangst is om door een groep mensen aan de kant geschoven te worden. Het is iets subtieler dan antropofobie of sociale angst. Ik ben niet verlegen, ik durf bijvoorbeeld vreemden aan te spreken en met mensen te praten. Ik durf ook voor een groep te gaan staan, allemaal geen probleem. Ik ben alleen altijd bang dat ik iets verkeerd doe waardoor mensen een reden hebben om me buiten de groep te zetten, wat voor groep dan ook. Het is een ander beeld van bang zijn voor mensen."

Openheid

 

De boodschap van de 'Hey' campagne is dat angst bij het leven hoort en dat het belangrijk is daar open over te zijn. Laura sluit zich daarbij aan: "Ik vind de campagne een goed initiatief. Op bang zijn is er misschien nog wel een groter stigma dan op depressie. Bang zijn is een normale menselijke emotie die iedereen kent. Alleen als angst in de weg van je leven gaat zitten, is het een probleem. Het grootste probleem van angst is dat het, als je het niet bespreekt, kan groeien. Het is een soort van monstertje dat kan groeien in het donker. Als je het monstertje in het licht zet, ziet het er misschien heel lelijk uit, maar dan kan je het zien en kan het niet meer stiekem in het donker groeien."

'Zolang het maar mag bestaan.'

"De campagne zorgt ervoor dat mensen open durven te zijn over hun eigen angst, dus dan kan het monstertje niet meer groeien. Daarbij gaat het ook over het normaliseren van angst. Iedereen is wel eens bang, sommigen meer dan anderen, maar dat is prima. Zolang het maar mag bestaan."

Zichtbaar

 

"Het dragen van het T-shirt zorgt ervoor dat een stukje van de binnenkant (angst) voor anderen zichtbaar wordt. Angst zie je eigenlijk nooit, het wordt kleiner gemaakt (kom op, je kunt het, het zijn maar mensen, er gebeurt niets) alsof het er niet mag zijn. Mijn angst is er en is er al jarenlang en ik durf het zelf niet te laten zien. Ik ben namelijk bang dat mensen me uit de groep zetten en dan is afwijkend gevoel of gedrag (bang zijn dus) afwijkend van de groep. Met dit shirt kan ik laten zien wat er speelt op een - voor mij - veilige manier."

Meer informatie over de 'Hey! Het is oké,' campagne? Bekijk dan hier de website.

Angst hoort bij het leven. Maar in Nederland heeft één op de vijf mensen last van angst in situaties zonder reëel gevaar. Dan hebben we het over een angst- of paniekstoornis. Angst kan iemands doen en laten beperken of zelfs beheersen. Stigma en taboes spelen een grote rol in het voortduren en verergeren van angstklachten. Onder het motto ‘De angst die je draagt, hoef je niet te verbergen’ word je uitgenodigd om het gesprek aan te gaan.

‘Het is een ander beeld van bang zijn voor mensen.’

Ambassadeur Laura Vervaart heeft ervaring met angstklachten. Ze vertelt: “Mijn doodsangst is om door een groep mensen aan de kant geschoven te worden. Het is iets subtieler dan antropofobie of sociale angst. Ik ben niet verlegen, ik durf bijvoorbeeld vreemden aan te spreken en met mensen te praten. Ik durf ook voor een groep te gaan staan, allemaal geen probleem. Ik ben alleen altijd bang dat ik iets verkeerd doe waardoor mensen een reden hebben om me buiten de groep te zetten, wat voor groep dan ook. Het is een ander beeld van bang zijn voor mensen.”

Openheid

 

De boodschap van de ‘Hey’ campagne is dat angst bij het leven hoort en dat het belangrijk is daar open over te zijn. Laura sluit zich daarbij aan: “Ik vind de campagne een goed initiatief. Op bang zijn is er misschien nog wel een groter stigma dan op depressie. Bang zijn is een normale menselijke emotie die iedereen kent. Alleen als angst in de weg van je leven gaat zitten, is het een probleem. Het grootste probleem van angst is dat het, als je het niet bespreekt, kan groeien. Het is een soort van monstertje dat kan groeien in het donker. Als je het monstertje in het licht zet, ziet het er misschien heel lelijk uit, maar dan kan je het zien en kan het niet meer stiekem in het donker groeien.”

‘Zolang het maar mag bestaan.’

“De campagne zorgt ervoor dat mensen open durven te zijn over hun eigen angst, dus dan kan het monstertje niet meer groeien. Daarbij gaat het ook over het normaliseren van angst. Iedereen is wel eens bang, sommigen meer dan anderen, maar dat is prima. Zolang het maar mag bestaan.”

Zichtbaar

 

“Het dragen van het T-shirt zorgt ervoor dat een stukje van de binnenkant (angst) voor anderen zichtbaar wordt. Angst zie je eigenlijk nooit, het wordt kleiner gemaakt (kom op, je kunt het, het zijn maar mensen, er gebeurt niets) alsof het er niet mag zijn. Mijn angst is er en is er al jarenlang en ik durf het zelf niet te laten zien. Ik ben namelijk bang dat mensen me uit de groep zetten en dan is afwijkend gevoel of gedrag (bang zijn dus) afwijkend van de groep. Met dit shirt kan ik laten zien wat er speelt op een – voor mij – veilige manier.”

Meer informatie over de ‘Hey! Het is oké,’ campagne? Bekijk dan hier de website.