Mensen schelden tegenwoordig vaak met allerlei vreemde dingen. Kanker, homo, mongool en ga zo maar door. Ik hoor ook regelmatig dat het woord autist wordt gebruikt als scheldwoord. Daarnaast worden er ook vaak dingen gezegd zoals: "Doe niet zo autistisch" of "Ik lijk wel een autist". Het zal vast niet negatief bedoeld zijn maar ik vind het als persoon met autisme niet fijn. Ik lach vaak mee en doe er niet moeilijk over maar diep van binnen raakt het me wel. Het komt bij mij vooral erg hard binnen omdat mijn leven met autisme totaal niet te vergelijken is met iemand die ‘trekjes’ van autisme heeft.

Autistische trekjes

Veel mensen zeggen dat iedereen wel iets van autisme heeft. Dan denk ik, nee je bent en hebt het niet zolang je de diagnose niet hebt. Ze weten niet hoe het leven is met autisme. Natuurlijk heeft iedereen zijn/haar eigen trekjes en doen ze veel dingen op dezelfde manier. Maar autisme houdt wel wat meer in dan alleen een bepaalde routine hebben.

'Ik denk dat als ze een weekje mijn leven over zouden nemen dat ze wel anders zouden praten.'

Ik zou dat graag duidelijk willen maken aan mensen maar dat durf ik dan ook weer niet. Ik denk dat als ze een weekje mijn leven over zouden nemen dat ze wel anders zouden praten. Misschien realiseren zij zich dan dat autisme gepaard gaat met veel meer dan alleen maar trekjes. Bijvoorbeeld met heel veel angsten en onzekerheden.

Ik voel me de laatste tijd erg eenzaam in mijn studio en zou graag meer contacten hebben maar ik durf het simpelweg niet en het kost me enorm veel energie. Dat zijn bijvoorbeeld dingen die voor ‘normale’ mensen niet in te beelden zijn. Je bent geen autist maar hebt autisme! Autisme is geen scheldwoord.

Mensen schelden tegenwoordig vaak met allerlei vreemde dingen. Kanker, homo, mongool en ga zo maar door. Ik hoor ook regelmatig dat het woord autist wordt gebruikt als scheldwoord. Daarnaast worden er ook vaak dingen gezegd zoals: “Doe niet zo autistisch” of “Ik lijk wel een autist”. Het zal vast niet negatief bedoeld zijn maar ik vind het als persoon met autisme niet fijn. Ik lach vaak mee en doe er niet moeilijk over maar diep van binnen raakt het me wel. Het komt bij mij vooral erg hard binnen omdat mijn leven met autisme totaal niet te vergelijken is met iemand die ‘trekjes’ van autisme heeft.

Autistische trekjes

Veel mensen zeggen dat iedereen wel iets van autisme heeft. Dan denk ik, nee je bent en hebt het niet zolang je de diagnose niet hebt. Ze weten niet hoe het leven is met autisme. Natuurlijk heeft iedereen zijn/haar eigen trekjes en doen ze veel dingen op dezelfde manier. Maar autisme houdt wel wat meer in dan alleen een bepaalde routine hebben.

‘Ik denk dat als ze een weekje mijn leven over zouden nemen dat ze wel anders zouden praten.’

Ik zou dat graag duidelijk willen maken aan mensen maar dat durf ik dan ook weer niet. Ik denk dat als ze een weekje mijn leven over zouden nemen dat ze wel anders zouden praten. Misschien realiseren zij zich dan dat autisme gepaard gaat met veel meer dan alleen maar trekjes. Bijvoorbeeld met heel veel angsten en onzekerheden.

Ik voel me de laatste tijd erg eenzaam in mijn studio en zou graag meer contacten hebben maar ik durf het simpelweg niet en het kost me enorm veel energie. Dat zijn bijvoorbeeld dingen die voor ‘normale’ mensen niet in te beelden zijn. Je bent geen autist maar hebt autisme! Autisme is geen scheldwoord.

4 reacties “Autist als scheldwoord

 1. Ik zeg vaak over mijzelf: ik ben asperger in plaats van ik heb. Daarmee eigen ik het mij helemaal toe.
  Ja het heeft zo zijn beperkingen. Als ik zou zeggen: ik heb asperger klinkt dat als: ik heb griep. Het is geen ziekte, het is een andere manier van de ‘realiteit’ beleven.

 2. Ik heb autisme is voor mij, ondanks dat het iets is wat niet tijdelijk is, vergelijkbaar met ‘ik heb griep’ of ‘ik heb mijn been gebroken’. Als ik zeg over mezelf vaak genoeg “ik ben autist”. Daarmee scheld ik mezelf niet uit. Het woord allochtoon wordt ook gezien als scheldwoord. Maar aangezien ik niet in Nederland ben geboren, ben ik een allochtoon.

 3. Ik ben een Moeder met Autisme en heb twee Kinderen / Twee Zonen in het leven verkregen. Beide zonen hebben ook Autisme, en is mijn Man de enige binnen het gezin die géén Autisme heeft.
  Als ik wordt aan gesproken als “Autist” ervaar ik dit vaak als héél kwetsend en kleinerend. Want weet je, Ik ben namelijk ook NOG zóveel meer als het stuk(je) Autisme in mij. En daar is de Mensheid zich helaas nog onvoldoende van bewust … bemerk ik???
  Want ik ben namelijk op de eerste plaats: ANS.
  ANS … met Autisme … en met nog zóveel méér kwaliteiten dan dat!!!
  En ik denk… dat het daar toch om draait in het leven!!!
  Dat we zóveel méér zijn dan de beperking of handicap!!!
  Dus ja … als iemand mij wegzet als AUTIST zijnde… doet mij dat erg véél pijn.

 4. Heey ik begrijp deze dingen, Ik heb ook autisme inclusief MCDD erbij, Ik wordt vaak als slachtoffer gezien tussen jongeren die 13 tot 18 zijn die mij voortdurend uitscheld met autist en auti en ga maar met je handjes klappen, Of zeggen dat ik lijm moet snuifen om mijn autisme te laten genezen, En sterker nog ze schelden met het K woord, Natuurlijk Kanker, Deze woorden kwamen in 2017 en 2019 zo hard binnen, Dat ik heb gevochten tussen deze jongeren groep, 1 van die meiden werkt in de zorg waar ik ook werk, En was 16 toen ze geschorst werdt door het online te publiceren met alleen maar scheldwoorden en etc, Die gene heeft ook mij aan de haren getrokken en tegen de grondt gesleept, Hierdoor missde ik de buslijn, En moeste ik een bus later nemen, Hierdoor heb ik aangifte gedaan aan mijn dagbesteding en de school waar ze zat, Sinds 2020 gebruikte ik CBD Olie en hierdoor voel ik mij ook geen klein jongetje meer, Maar een volwassen man van 20, 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *