Psychiater René Keet beantwoordt in dit fotoblog vijf korte vragen over hoe hij omgaat met de coronacrisis. Hij vertelt: "Zet je zelf op een nieuwsdieet en bespreek ook andere zaken in je leven dan Corona!"

Hoe ga je met deze situatie om, waar loop je tegenaan? ​

Ik werk nu 80% vanuit huis. Dus bijna alles wat ik doe, doe ik vanaf deze plek. Mijn vrouw doet thuis online coaching, mijn zoon geeft online zangles en dirigeert koren. We zijn een digitaal huis.

Hoe blijf je mentaal weerbaar?  ​

Mijn escape is dat ik vlak bij de duinen woon. Ik ben opgegroeid bij de duinen, en dit is bij al mijn reizen over de wereld mijn lievelingslandschap gebleven. Ook van de dieren houd ik een veilige afstand.

Op welke manier blijf je in contact?

Ik spreek af met vrienden om samen aan het scherm een koffie, thee of glas wijn te drinken. Een ook dan vliegt de tijd en zijn we al pratend snel twee uur verder.

Wat zijn je beste tips voor bespreekbaarheid? Hoe maak je toch moeilijke(re) dingen bespreekbaar met anderen? ​

Deel wat er met je gebeurt. Ik heb twee tips

1: Zet je zelf op een nieuwsdieet. Dat werd ook de kop van een interview in de Trouw met mij. Je kan deze hier vinden: https://www.trouw.nl/dossier/levenslessen. Bespreek ook andere zaken in je leven dan Corona!

Tip 2: Blijf de twee kanten van deze periode bekijken, die zowel huiveringwekkend als fascinerend is.

Heb je mooie voorbeelden van verbinding die je in de afgelopen dagen tegenkwam?

Mijn contacten met patiënten zijn nu een huisbezoek over en weer. ​Ik zie een client meteen in zijn omgeving en hij ziet mij in mijn huis! Dat brengt meer gelijkwaardigheid in het gesprek. Op de onderstaande foto overleg ik met ervaringsdeskundige Esmé Bakker. Wij hebben zojuist samen een intake gedaan: de herstel ondersteunende intake online!

Ik zou spreken op een congres over werken in de wijk. Nu dat congres niet doorgaat ben ik naar deze studio gegaan waar ze een interview met mij hebben opgenomen. Dit interview komt op 1 mei online op https://www.zorgwelzijn.nl/

Na dat interview deed ik mee aan een internationale videoconferentie met sprekers uit de USA, Canada en Europa van de International Initiative Mental Health Leadership (https://www.iimhl.com/). Ik mocht de wifi van het kantoor gebruiken en deed mee vanuit mijn auto. Scheelt een hoop vlieguren. Zo kan internationaal werken veel duurzamer worden!

Het schrijven van deze blog maakte mij ervan bewust dat ik in het nieuwe normaal een nieuwe balans zoek. Hoe blijf ik patiënten zien, hoe blijf ik vrienden zien en hoe voorkom ik dat ik me opsluit in mijn werkkamer? Ten aanzien van het internationale werk kwam de vraag op die ik tot nu toe wat wegdrukte: hoe integreer ik twee conflicterende idealen: die van internationale samenwerking en die van een duurzame wereld waarin we minder moeten reizen?

De belangrijkste take home message is deze: Het is vanzelfsprekend dat je je soms down voelt door de impact van de ziekte en het nieuwe normaal dat zo ver van je vertrouwde leven afstaat. Besef op die momenten dat we gezamenlijk een bijzondere periode doormaken die kansen geeft op persoonlijke groei.

Omgekeerd geldt dat ook. Als jij of je omgeving wel erg enthousiast wordt over het nieuwe normaal en de digitale mogelijkheden helpt het juist dan te beseffen dat het een nare pandemie is en de physical distancing wel degelijk ten koste van de sociale nabijheid gaat. Zo houd ik in ieder geval mijzelf in balans en misschien heb jij er ook wat aan.

Psychiater René Keet beantwoordt in dit fotoblog vijf korte vragen over hoe hij omgaat met de coronacrisis. Hij vertelt: “Zet je zelf op een nieuwsdieet en bespreek ook andere zaken in je leven dan Corona!”

Hoe ga je met deze situatie om, waar loop je tegenaan? ​

Ik werk nu 80% vanuit huis. Dus bijna alles wat ik doe, doe ik vanaf deze plek. Mijn vrouw doet thuis online coaching, mijn zoon geeft online zangles en dirigeert koren. We zijn een digitaal huis.

Hoe blijf je mentaal weerbaar?  ​

Mijn escape is dat ik vlak bij de duinen woon. Ik ben opgegroeid bij de duinen, en dit is bij al mijn reizen over de wereld mijn lievelingslandschap gebleven. Ook van de dieren houd ik een veilige afstand.

Op welke manier blijf je in contact?

Ik spreek af met vrienden om samen aan het scherm een koffie, thee of glas wijn te drinken. Een ook dan vliegt de tijd en zijn we al pratend snel twee uur verder.

Wat zijn je beste tips voor bespreekbaarheid? Hoe maak je toch moeilijke(re) dingen bespreekbaar met anderen? ​

Deel wat er met je gebeurt. Ik heb twee tips

1: Zet je zelf op een nieuwsdieet. Dat werd ook de kop van een interview in de Trouw met mij. Je kan deze hier vinden: https://www.trouw.nl/dossier/levenslessen. Bespreek ook andere zaken in je leven dan Corona!

Tip 2: Blijf de twee kanten van deze periode bekijken, die zowel huiveringwekkend als fascinerend is.

Heb je mooie voorbeelden van verbinding die je in de afgelopen dagen tegenkwam?

Mijn contacten met patiënten zijn nu een huisbezoek over en weer. ​Ik zie een client meteen in zijn omgeving en hij ziet mij in mijn huis! Dat brengt meer gelijkwaardigheid in het gesprek. Op de onderstaande foto overleg ik met ervaringsdeskundige Esmé Bakker. Wij hebben zojuist samen een intake gedaan: de herstel ondersteunende intake online!

Ik zou spreken op een congres over werken in de wijk. Nu dat congres niet doorgaat ben ik naar deze studio gegaan waar ze een interview met mij hebben opgenomen. Dit interview komt op 1 mei online op https://www.zorgwelzijn.nl/

Na dat interview deed ik mee aan een internationale videoconferentie met sprekers uit de USA, Canada en Europa van de International Initiative Mental Health Leadership (https://www.iimhl.com/). Ik mocht de wifi van het kantoor gebruiken en deed mee vanuit mijn auto. Scheelt een hoop vlieguren. Zo kan internationaal werken veel duurzamer worden!

Het schrijven van deze blog maakte mij ervan bewust dat ik in het nieuwe normaal een nieuwe balans zoek. Hoe blijf ik patiënten zien, hoe blijf ik vrienden zien en hoe voorkom ik dat ik me opsluit in mijn werkkamer? Ten aanzien van het internationale werk kwam de vraag op die ik tot nu toe wat wegdrukte: hoe integreer ik twee conflicterende idealen: die van internationale samenwerking en die van een duurzame wereld waarin we minder moeten reizen?

De belangrijkste take home message is deze: Het is vanzelfsprekend dat je je soms down voelt door de impact van de ziekte en het nieuwe normaal dat zo ver van je vertrouwde leven afstaat. Besef op die momenten dat we gezamenlijk een bijzondere periode doormaken die kansen geeft op persoonlijke groei.

Omgekeerd geldt dat ook. Als jij of je omgeving wel erg enthousiast wordt over het nieuwe normaal en de digitale mogelijkheden helpt het juist dan te beseffen dat het een nare pandemie is en de physical distancing wel degelijk ten koste van de sociale nabijheid gaat. Zo houd ik in ieder geval mijzelf in balans en misschien heb jij er ook wat aan.