Door: Nanette Waterhout

Samen Sterk zonder Stigma werkt aan een samenleving waarin psychische problematiek bespreekbaar is. Samen met de ambassadeurs en alle betrokkenen werken we aan bewustwording van vooroordelen en de impact ervan. Ambassadeurs weten als geen ander vanuit eigen ervaring wat het is om een psychische aandoening te hebben en wat het is om daarmee tegen vooroordelen aan te lopen.

Zelf heb ik de nodige ervaringen met stigma en vooral zelfstigma. Vooroordelen over mensen met psychiatrische aandoeningen zijn er helaas nog veel en vaak. Ik heb er zelf al heel wat in meegemaakt. Soms waarschijnlijk alleen door mij zelf voelbaar, soms gewoon recht in het gezicht of via via. Maar overduidelijke gevalletjes als dubbele premie moeten betalen voor mijn overlijdensverzekering vanwege mijn verhoogde risico op suïcidaliteit, gebaseerd op mijn ziektehistorie, zijn helaas ook de praktijk.

'Vooroordelen over mensen met psychiatrische aandoeningen zijn er helaas nog veel en vaak.'

De vooroordelen maakte dat ik mij vaak onbegrepen voelde, nog onzekerder en zwakker ging voelen en ik maar door ging terwijl ik eigenlijk hulp nodig had.

Herstelproces

In mijn acceptatie en herstelproces heb ik ervaren hoe belangrijk het is om mijzelf te kunnen accepteren zoals ik ben. Dus met de psychische kwetsbaarheden die ik heb. Ik wil open kunnen zijn over mijn psychiatrische klachten. Ik heb ze veel te lang ver weggestopt. Omdat ik mij er voor schaamde of onzeker over voelde. Ze horen bij mij, ik heb ze leren accepteren en ik heb er goed mee leren leven. De acceptatie bleek voor mij een belangrijke sleutel in mijn herstelproces en gaf mij de kracht om dit aan te kunnen gaan.

Kijk ook naar mijn verhaal als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma, en luister naar mijn verhaal in dit radiointerview.

Last man standing

Op 24 juni ga ik als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma met meer dan 100 andere mensen op een paal staan in het IJsselmeer om aandacht te vragen voor de lange wachttijden in de GGZ. Dit evenement heet Last Man Standing. Ik ga daar letterlijk staan voor alle mensen die nu (nog) geen hulp krijgen. Want als je eenmaal zo ver bent dat je kunt onderkennen dat je hulp nodig hebt (en dat is helemaal niet zo makkelijk bij psychische klachten door de vele vooroordelen die er leven op psychische klachten) dan is het fijn als je ook zo snel mogelijk hulp kunt ontvangen en werk kunt maken van je acceptatie en herstel. Ik ervaar het als stigmatiserend dat je bij psychische problematiek zo lang moet wachten op hulp. Dat zouden we bij lichamelijke klachten nooit accepteren.

'Ik ga daar letterlijk staan voor alle mensen die nu (nog) geen hulp krijgen.'

Het geld dat op deze manier wordt opgehaald gaat voor een deel naar het realiseren van Last Man Standing. Er zal met het event zoveel mogelijk publiciteit en (media) aandacht gegenereerd worden zodat we landelijke aandacht krijgen voor de wachttijden. Een ander deel van het geld gaat naar de landelijke en regionale MIND organisaties zodat ze meer kunnen doen voor awareness en de gevolgen van lang moeten wachten op een behandeling. Zowel voor de mensen met problemen zelf, als voor de familie. Met het geld kunnen zij bijvoorbeeld nieuws genereren, actie organiseren en voorlichting geven.

Je kunt mij sponseren via: https://www.doemeemetmind.nl/actie/samen-sterk-zonder-stigma.

Ik sta graag voor deze actie op een paal op 24 juni! Kom je ons aanmoedigen? We zijn, op palen, te vinden bij het Schellinkhouterstrandje in Schellinkhout!. En neem vooral mooi weer mee…….

Door: Nanette Waterhout

Samen Sterk zonder Stigma werkt aan een samenleving waarin psychische problematiek bespreekbaar is. Samen met de ambassadeurs en alle betrokkenen werken we aan bewustwording van vooroordelen en de impact ervan. Ambassadeurs weten als geen ander vanuit eigen ervaring wat het is om een psychische aandoening te hebben en wat het is om daarmee tegen vooroordelen aan te lopen.

Zelf heb ik de nodige ervaringen met stigma en vooral zelfstigma. Vooroordelen over mensen met psychiatrische aandoeningen zijn er helaas nog veel en vaak. Ik heb er zelf al heel wat in meegemaakt. Soms waarschijnlijk alleen door mij zelf voelbaar, soms gewoon recht in het gezicht of via via. Maar overduidelijke gevalletjes als dubbele premie moeten betalen voor mijn overlijdensverzekering vanwege mijn verhoogde risico op suïcidaliteit, gebaseerd op mijn ziektehistorie, zijn helaas ook de praktijk.

‘Vooroordelen over mensen met psychiatrische aandoeningen zijn er helaas nog veel en vaak.’

De vooroordelen maakte dat ik mij vaak onbegrepen voelde, nog onzekerder en zwakker ging voelen en ik maar door ging terwijl ik eigenlijk hulp nodig had.

Herstelproces

In mijn acceptatie en herstelproces heb ik ervaren hoe belangrijk het is om mijzelf te kunnen accepteren zoals ik ben. Dus met de psychische kwetsbaarheden die ik heb. Ik wil open kunnen zijn over mijn psychiatrische klachten. Ik heb ze veel te lang ver weggestopt. Omdat ik mij er voor schaamde of onzeker over voelde. Ze horen bij mij, ik heb ze leren accepteren en ik heb er goed mee leren leven. De acceptatie bleek voor mij een belangrijke sleutel in mijn herstelproces en gaf mij de kracht om dit aan te kunnen gaan.

Kijk ook naar mijn verhaal als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma, en luister naar mijn verhaal in dit radiointerview.

Last man standing

Op 24 juni ga ik als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma met meer dan 100 andere mensen op een paal staan in het IJsselmeer om aandacht te vragen voor de lange wachttijden in de GGZ. Dit evenement heet Last Man Standing. Ik ga daar letterlijk staan voor alle mensen die nu (nog) geen hulp krijgen. Want als je eenmaal zo ver bent dat je kunt onderkennen dat je hulp nodig hebt (en dat is helemaal niet zo makkelijk bij psychische klachten door de vele vooroordelen die er leven op psychische klachten) dan is het fijn als je ook zo snel mogelijk hulp kunt ontvangen en werk kunt maken van je acceptatie en herstel. Ik ervaar het als stigmatiserend dat je bij psychische problematiek zo lang moet wachten op hulp. Dat zouden we bij lichamelijke klachten nooit accepteren.

‘Ik ga daar letterlijk staan voor alle mensen die nu (nog) geen hulp krijgen.’

Het geld dat op deze manier wordt opgehaald gaat voor een deel naar het realiseren van Last Man Standing. Er zal met het event zoveel mogelijk publiciteit en (media) aandacht gegenereerd worden zodat we landelijke aandacht krijgen voor de wachttijden. Een ander deel van het geld gaat naar de landelijke en regionale MIND organisaties zodat ze meer kunnen doen voor awareness en de gevolgen van lang moeten wachten op een behandeling. Zowel voor de mensen met problemen zelf, als voor de familie. Met het geld kunnen zij bijvoorbeeld nieuws genereren, actie organiseren en voorlichting geven.

Je kunt mij sponseren via: https://www.doemeemetmind.nl/actie/samen-sterk-zonder-stigma.

Ik sta graag voor deze actie op een paal op 24 juni! Kom je ons aanmoedigen? We zijn, op palen, te vinden bij het Schellinkhouterstrandje in Schellinkhout!. En neem vooral mooi weer mee…….