Door: Jessica Rits

Dat ik dan lees over verwarde mensen en dat gelijk weer de ggz wordt genoemd. Mijn haren gaan ervan overeind staan. Sowieso is 'de verwarde persoon' als term best stigmatiserend. Een persoon met verward gedrag klinkt een stuk vriendelijker. En een deel van de mensen met verward gedrag heeft helemaal geen psychische ziekte/kwetsbaarheid. Dan denk ik: waar haalt die journalist de informatie vandaan? Weet je het echt of klets je maar wat?

Check de feiten

Of neem je als journalist gewoon voor waar aan wat meneer of mevrouw x zegt. Meneer of mevrouw x werkt in een taskforce team personen met verward gedrag, is chef bij de politie, directeur bij een ggz-instelling of... Fact-checking leerde ik als communicatie-adviseur. Moet vast ook aan bod zijn gekomen bij de 'journalisten-opleiding'. Afijn... met mijn overeind staande haren bedacht ik me: 'de maatschappij' neemt dergelijke onjuiste feiten voor waar aan. En dat geeft een verkeerde beeldvorming, en dus ook stigma. Ik begrijp dat wel: misschien als het in de Story staat dat ik vraagtekens zet. Lees ik het artikel in het NRC dan denk je al gauw, het komt uit een betrouwbare bron dus het Klopt vast. Terwijl het misschien Kletskoek is.

Waar begin je?

Vanuit mijn opleiding werk ik ook met het model 'kennis, houding, gedrag'. Even kort door de bocht: zonder kennis ergens over of voldoende informatie, ook geen andere houding. Laat staan ander gedrag. Daar ging ik een tijdje op broeden; kan ik iets verzinnen waardoor mensen meer kennis krijgen over psychische aandoeningen. Zonder ze daarmee op te leiden tot hulpverlener. Meer als een soort 'trigger', dat mensen aan het denken worden gezet of er nog eens met elkaar over praten bij het koffie-apparaat. Dat het gesprek ontstaan, de dialoog. Het mag iets 'luchtigs' zijn over een 'lastig' onderwerp.

'Klopt of Kletskoek is dus een luchtig kennisspel over een pittig onderwerp.'

Klopt of Kletskoek kwam uit mijn koker. Een kennisspel, een soort van quiz, het duurt een minuut of 20. Er valt niets te winnen. Althans, niet voor de deelnemers. Wel voor mij, want ik hoop na elke sessie dat ik minstens 1 persoon aan het denken heb gezet. Kletsbaar over mijn kwetsbaarheid Klopt of Kletskoek; wat weet jij eigenlijk over mensen met een psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Klopt of Kletskoek is dus een luchtig kennisspel over een pittig onderwerp. Een pittig onderwerp, moeilijk wellicht, lastig om over te praten. Voor mij niet, alleen geldt dat niet voor iedereen. Ik ben nu 4,5 jaar trotse ambassadeur bij Samen Sterk zonder Stigma. Ik ben open over mijn ziekteverleden, kletsbaar zeg maar. En ik ben niet op mijn mondje gevallen dus ik dacht: bring it on... ik ga wel met mensen in gesprek. Al is het maar een olievlekje op het gebied van stigma. Zo zijn er meerdere 'vlekjes' en 'vlekken', die er allemaal voor zorgen dat stigma over psychische ziekten meer zichtbaar wordt en bespreekbaar wordt.

Even een peppil

Omdat ik graag nieuws 'eet' lees ik dus regelmatig over 'de verwarde mens'. Wat me de laatste jaren ook opvalt, zijn de berichten over jongeren die te maken krijgen met mentale klachten. Zo las ik dat Ritalin (medicatie dat voorgeschreven kan worden bij ADHD) als een soort 'peppil' bij opleidingen wordt verhandeld. Aan studenten die geen ADHD hebben. Bijvoorbeeld om even een tentamenweek heel gefocust te zijn, om te kunnen blokken. Ik schrok daar echt van. Wel dacht ik; wat zijn de feiten? Of is dit weer sensatielust van de desbetreffende journalist. Een rondvraag in mijn omgeving, en bij docenten, leerde mij dat het echt zo is. Daarom besloot ik me in 2019 met Klopt of Kletskoek te richten op studenten.

De wereld waarin we leven

Om te zorgen dat studenten weten wat de feiten zijn (bijvoorbeeld de mogelijke gevaren van Ritalin als ze het gebruiken zonder medische indicatie van een arts). En om ze bijvoorbeeld inzicht te geven in feiten zoals: - hoeveel mensen er een angststoornis hebben - dat zelfdoding de nummer één doodsoorzaak is in Nederland in de leeftijdsgroep 10-30 jaar Hoe moeilijk misschien deze feiten ook zijn, of confronterend, het is wel de wereld waar we in leven. En daarmee hoop ik ook bij te dragen aan een stuk 'normalisering'. Want het is niet raar als je mentale klachten hebt, je hoeft je daar niet voor te schamen en je mag hulp daarvoor vragen.

Meer weten over Klopt of Kletskoek? Bekijk de website van Jessica.

Door: Jessica Rits

Dat ik dan lees over verwarde mensen en dat gelijk weer de ggz wordt genoemd. Mijn haren gaan ervan overeind staan. Sowieso is ‘de verwarde persoon’ als term best stigmatiserend. Een persoon met verward gedrag klinkt een stuk vriendelijker. En een deel van de mensen met verward gedrag heeft helemaal geen psychische ziekte/kwetsbaarheid. Dan denk ik: waar haalt die journalist de informatie vandaan? Weet je het echt of klets je maar wat?

Check de feiten

Of neem je als journalist gewoon voor waar aan wat meneer of mevrouw x zegt. Meneer of mevrouw x werkt in een taskforce team personen met verward gedrag, is chef bij de politie, directeur bij een ggz-instelling of… Fact-checking leerde ik als communicatie-adviseur. Moet vast ook aan bod zijn gekomen bij de ‘journalisten-opleiding’. Afijn… met mijn overeind staande haren bedacht ik me: ‘de maatschappij’ neemt dergelijke onjuiste feiten voor waar aan. En dat geeft een verkeerde beeldvorming, en dus ook stigma. Ik begrijp dat wel: misschien als het in de Story staat dat ik vraagtekens zet. Lees ik het artikel in het NRC dan denk je al gauw, het komt uit een betrouwbare bron dus het Klopt vast. Terwijl het misschien Kletskoek is.

Waar begin je?

Vanuit mijn opleiding werk ik ook met het model ‘kennis, houding, gedrag’. Even kort door de bocht: zonder kennis ergens over of voldoende informatie, ook geen andere houding. Laat staan ander gedrag. Daar ging ik een tijdje op broeden; kan ik iets verzinnen waardoor mensen meer kennis krijgen over psychische aandoeningen. Zonder ze daarmee op te leiden tot hulpverlener. Meer als een soort ‘trigger’, dat mensen aan het denken worden gezet of er nog eens met elkaar over praten bij het koffie-apparaat. Dat het gesprek ontstaan, de dialoog. Het mag iets ‘luchtigs’ zijn over een ‘lastig’ onderwerp.

‘Klopt of Kletskoek is dus een luchtig kennisspel over een pittig onderwerp.’

Klopt of Kletskoek kwam uit mijn koker. Een kennisspel, een soort van quiz, het duurt een minuut of 20. Er valt niets te winnen. Althans, niet voor de deelnemers. Wel voor mij, want ik hoop na elke sessie dat ik minstens 1 persoon aan het denken heb gezet. Kletsbaar over mijn kwetsbaarheid Klopt of Kletskoek; wat weet jij eigenlijk over mensen met een psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Klopt of Kletskoek is dus een luchtig kennisspel over een pittig onderwerp. Een pittig onderwerp, moeilijk wellicht, lastig om over te praten. Voor mij niet, alleen geldt dat niet voor iedereen. Ik ben nu 4,5 jaar trotse ambassadeur bij Samen Sterk zonder Stigma. Ik ben open over mijn ziekteverleden, kletsbaar zeg maar. En ik ben niet op mijn mondje gevallen dus ik dacht: bring it on… ik ga wel met mensen in gesprek. Al is het maar een olievlekje op het gebied van stigma. Zo zijn er meerdere ‘vlekjes’ en ‘vlekken’, die er allemaal voor zorgen dat stigma over psychische ziekten meer zichtbaar wordt en bespreekbaar wordt.

Even een peppil

Omdat ik graag nieuws ‘eet’ lees ik dus regelmatig over ‘de verwarde mens’. Wat me de laatste jaren ook opvalt, zijn de berichten over jongeren die te maken krijgen met mentale klachten. Zo las ik dat Ritalin (medicatie dat voorgeschreven kan worden bij ADHD) als een soort ‘peppil’ bij opleidingen wordt verhandeld. Aan studenten die geen ADHD hebben. Bijvoorbeeld om even een tentamenweek heel gefocust te zijn, om te kunnen blokken. Ik schrok daar echt van. Wel dacht ik; wat zijn de feiten? Of is dit weer sensatielust van de desbetreffende journalist. Een rondvraag in mijn omgeving, en bij docenten, leerde mij dat het echt zo is. Daarom besloot ik me in 2019 met Klopt of Kletskoek te richten op studenten.

De wereld waarin we leven

Om te zorgen dat studenten weten wat de feiten zijn (bijvoorbeeld de mogelijke gevaren van Ritalin als ze het gebruiken zonder medische indicatie van een arts). En om ze bijvoorbeeld inzicht te geven in feiten zoals: – hoeveel mensen er een angststoornis hebben – dat zelfdoding de nummer één doodsoorzaak is in Nederland in de leeftijdsgroep 10-30 jaar Hoe moeilijk misschien deze feiten ook zijn, of confronterend, het is wel de wereld waar we in leven. En daarmee hoop ik ook bij te dragen aan een stuk ‘normalisering’. Want het is niet raar als je mentale klachten hebt, je hoeft je daar niet voor te schamen en je mag hulp daarvoor vragen.

Meer weten over Klopt of Kletskoek? Bekijk de website van Jessica.