Omdat Anna’s ‘echte zelf’ verborgen is geraakt, heeft het leven voor haar geen echte betekenis. In een emotioneel heftige therapie, waarin haar schilderkunst belangrijk is, doorloopt Anna alsnog een in haar jeugd gestagneerde ontwikkeling en lukt het haar om haar ‘echte’ en ‘aangepaste zelf’ meer te integreren. In een tijd van ‘breindenken’ laat het boek 'De therapeut & Anna' zien dat een psychodynamische benadering van psychische problemen onmisbaar is.

Fragment Uit het boek

Ik ben erg tegenstrijdig.
Tegenstrijdig?
Ik wil doorgaan met therapie en ik wil stoppen. Ik wil leven en ik wil dood. Ik houd van jou en … ik denk dat ik je ook haat.
Je haat me ook?
Ik denk het wel. … Ik dacht dat ik je nooit meer wilde zien. Ik liep op je te schelden in mezelf toen ik opgenomen werd. … Mijn vader heeft ook geen goed woord over voor jou en je therapie. … Hij zegt dat dit soort therapieën niet van deze tijd zijn. Hij vindt het te gek voor woorden dat zijn dochter psychiatrisch opgenomen is. … Ik denk dat ik nu niet pas in zijn beeld van het ideale gezin.

'Ik weiger nog me aan te passen. Ik doe wat ik wil.'

Je doorbreekt hiermee de aanpassing?
Dat kun je wel zeggen. Ja. … Eigenlijk wel goed voor hem. Altijd dat keurslijf. Ik haat het. … Mijn moeder zat te huilen. … … Weet je, ik denk dat ze om zichzelf huilt. Haar dochter in de psychiatrie. Wat een schande.
En dus moet je stoppen met de therapie.
Ja, zodat ik me weer kan aanpassen. (Staat op en loopt geagiteerd rond.)
Waarom ga je rondlopen?
Ik ben woest. … Ik weiger nog me aan te passen. Ik doe wat ik wil. Iedereen kan dood vallen. Jij ook. … Ik haat jou met je rustige manier van doen. … Jij zit daar maar en doet niets. … Ik kan je wel slaan.

Over de auteur

Jaap Wijkstra (1950) werkte 35 jaar als psychiater en psychotherapeut. Hij was opleider psychiatrie in een Universitair Medisch Centrum. Daarnaast was hij hoofd van een psychiatrische afdeling stemmingsstoornissen en onderzoeker. Hij is gepromoveerd op een proefschrift over ernstige depressie.

Je kunt 'De therapeut & Anna' aanschaffen via deze link

Omdat Anna’s ‘echte zelf’ verborgen is geraakt, heeft het leven voor haar geen echte betekenis. In een emotioneel heftige therapie, waarin haar schilderkunst belangrijk is, doorloopt Anna alsnog een in haar jeugd gestagneerde ontwikkeling en lukt het haar om haar ‘echte’ en ‘aangepaste zelf’ meer te integreren. In een tijd van ‘breindenken’ laat het boek ‘De therapeut & Anna’ zien dat een psychodynamische benadering van psychische problemen onmisbaar is.

Fragment Uit het boek

Ik ben erg tegenstrijdig.
Tegenstrijdig?
Ik wil doorgaan met therapie en ik wil stoppen. Ik wil leven en ik wil dood. Ik houd van jou en … ik denk dat ik je ook haat.
Je haat me ook?
Ik denk het wel. … Ik dacht dat ik je nooit meer wilde zien. Ik liep op je te schelden in mezelf toen ik opgenomen werd. … Mijn vader heeft ook geen goed woord over voor jou en je therapie. … Hij zegt dat dit soort therapieën niet van deze tijd zijn. Hij vindt het te gek voor woorden dat zijn dochter psychiatrisch opgenomen is. … Ik denk dat ik nu niet pas in zijn beeld van het ideale gezin.

‘Ik weiger nog me aan te passen. Ik doe wat ik wil.’

Je doorbreekt hiermee de aanpassing?
Dat kun je wel zeggen. Ja. … Eigenlijk wel goed voor hem. Altijd dat keurslijf. Ik haat het. … Mijn moeder zat te huilen. … … Weet je, ik denk dat ze om zichzelf huilt. Haar dochter in de psychiatrie. Wat een schande.
En dus moet je stoppen met de therapie.
Ja, zodat ik me weer kan aanpassen. (Staat op en loopt geagiteerd rond.)
Waarom ga je rondlopen?
Ik ben woest. … Ik weiger nog me aan te passen. Ik doe wat ik wil. Iedereen kan dood vallen. Jij ook. … Ik haat jou met je rustige manier van doen. … Jij zit daar maar en doet niets. … Ik kan je wel slaan.

Over de auteur

Jaap Wijkstra (1950) werkte 35 jaar als psychiater en psychotherapeut. Hij was opleider psychiatrie in een Universitair Medisch Centrum. Daarnaast was hij hoofd van een psychiatrische afdeling stemmingsstoornissen en onderzoeker. Hij is gepromoveerd op een proefschrift over ernstige depressie.

Je kunt ‘De therapeut & Anna’ aanschaffen via deze link