Tess van Son studeert aan de Kunstacademie en heeft haar creativiteit gebruikt voor een bijzonder project. "Ik wist al een langere tijd dat ik iets rondom angststoornissen wilde gaan doen, met als doel om een ander perspectief te geven aan vooroordelen hierover." Tess combineerde haar eigen ervaring met angst en haar creativiteit voor het maken van een serie indringende illustraties over faalangst. 

Faalangst is de angst om niet aan bepaalde verwachtingen te kunnen voldoen, bijvoorbeeld vanuit je werk, school of je sociale kring. Volgens Tess is dit iets wat veel, voornamelijk jonge mensen herkennen. Ze vertelt: "Na een enquête te hebben verspreid kreeg ik hier enorm veel reacties op. Online probeerden veel mensen een stem te vormen vanuit hun problemen, het leek soms wel een roep om hulp. Ik denk dat ik veel reacties kreeg van jonge mensen omdat vooral op die leeftijd veel van je wordt verwacht. Er ontstaat soms een druk die dan te groot wordt om nog goed mee om te kunnen gaan. Dan is er de kans dat iemand faalangst ontwikkelt. Daarom wilde ik mijn project ook graag richten op jonge mensen." page1image1742759248

Nooit goed genoeg

Voor Tess persoonlijk is het thema faalangst ook niet onbekend. Ze heeft zelf al een lange tijd last van faalangst en ze ziet zichzelf als erg perfectionistisch. Tess: "Ik vind dingen eigenlijk bijna nooit goed genoeg. Dat kan bij mij twee kanten op gaan. Ik ga daarom juist heel erg vermijden, of ik doe er alles aan om het perfect te maken. Maar ik weet inmiddels dat beide manieren niet helpen om er goed mee te leren dealen. Het helpt mij vooral om te beseffen waar ik wel of geen controle op heb, los te laten waar geen controle is, en het functioneel aan te pakken waar wel. Deze ervaringen maken dit project wel heel waardevol voor mij."

Bekijk hieronder de bewegende illustraties van Tess:

[playlist type="video" ids="19804,19805,19806,19807,19808"]

Faalangst komt voor bij 1 op de 12 leerlingen in het basisonderwijs. In het secundair onderwijs krijgt zelfs 10-20% van de leerlingen te maken met faalangst (bron: Mijn Kwartier). Volgens Tess is het essentieel om juist op deze jonge leeftijd al te praten over faalangst. "Zonder te praten en te leren om het goed te benaderen, kan het uitgroeien naar serieuze psychische klachten. Ik denk dat tieners maar ook zeker volwassenen serieuzer genomen moeten worden, om zo problemen voor te zijn. Het thema faalangst is natuurlijk wel een bekend thema, maar naar mijn idee is er nog steeds onvoldoende aandacht voor en komt dat vooral omdat er weinig over gesproken wordt. Door mijn project hoop ik daar op een laagdrempelige manier een verandering in te kunnen maken."

Inspirerend

"Ik vind het inspirerend hoe anderen zich kwetsbaar op durven te stellen. Je ziet tegenwoordig heel veel digitale kunst, maar ik vind analoge kunst een grote meerwaarde hebben in dat kwetsbare. Dat maakt kunst nog meer tastbaar en echt. Zelf gebruik ik graag aquarel. Je hebt veel minder controle over aquarel, omdat je schildert met water wat bijna een eigen leven gaat leiden. Dat oncontroleerbare past bij de angst die ik wilde laten zien. Ik hou van organische en beweeglijke beelden. Dat zie je ook terugkomen in de animaties die ik heb gemaakt.

Tess hoopt dat anderen zich zullen herkennen in haar animaties en wil hen inspireren om er ook over te gaan praten. "Het is helemaal niet erg om wel eens bang te zijn om iets fout te doen, het kan er ook voor zorgen dat je juist beter presteert. Maar als het zorgt dat je minder goed kunt functioneren, bijvoorbeeld op school of op werk, dan wordt het een probleem. Praten met een psycholoog is dan vaak een helpende en nodige oplossing. Schaamte is daarbij niet nodig!"

Tess van Son studeert aan de Kunstacademie en heeft haar creativiteit gebruikt voor een bijzonder project. “Ik wist al een langere tijd dat ik iets rondom angststoornissen wilde gaan doen, met als doel om een ander perspectief te geven aan vooroordelen hierover.” Tess combineerde haar eigen ervaring met angst en haar creativiteit voor het maken van een serie indringende illustraties over faalangst. 

Faalangst is de angst om niet aan bepaalde verwachtingen te kunnen voldoen, bijvoorbeeld vanuit je werk, school of je sociale kring. Volgens Tess is dit iets wat veel, voornamelijk jonge mensen herkennen. Ze vertelt: “Na een enquête te hebben verspreid kreeg ik hier enorm veel reacties op. Online probeerden veel mensen een stem te vormen vanuit hun problemen, het leek soms wel een roep om hulp. Ik denk dat ik veel reacties kreeg van jonge mensen omdat vooral op die leeftijd veel van je wordt verwacht. Er ontstaat soms een druk die dan te groot wordt om nog goed mee om te kunnen gaan. Dan is er de kans dat iemand faalangst ontwikkelt. Daarom wilde ik mijn project ook graag richten op jonge mensen.” page1image1742759248

Nooit goed genoeg

Voor Tess persoonlijk is het thema faalangst ook niet onbekend. Ze heeft zelf al een lange tijd last van faalangst en ze ziet zichzelf als erg perfectionistisch. Tess: “Ik vind dingen eigenlijk bijna nooit goed genoeg. Dat kan bij mij twee kanten op gaan. Ik ga daarom juist heel erg vermijden, of ik doe er alles aan om het perfect te maken. Maar ik weet inmiddels dat beide manieren niet helpen om er goed mee te leren dealen. Het helpt mij vooral om te beseffen waar ik wel of geen controle op heb, los te laten waar geen controle is, en het functioneel aan te pakken waar wel. Deze ervaringen maken dit project wel heel waardevol voor mij.”

Bekijk hieronder de bewegende illustraties van Tess:

Faalangst komt voor bij 1 op de 12 leerlingen in het basisonderwijs. In het secundair onderwijs krijgt zelfs 10-20% van de leerlingen te maken met faalangst (bron: Mijn Kwartier). Volgens Tess is het essentieel om juist op deze jonge leeftijd al te praten over faalangst. “Zonder te praten en te leren om het goed te benaderen, kan het uitgroeien naar serieuze psychische klachten. Ik denk dat tieners maar ook zeker volwassenen serieuzer genomen moeten worden, om zo problemen voor te zijn. Het thema faalangst is natuurlijk wel een bekend thema, maar naar mijn idee is er nog steeds onvoldoende aandacht voor en komt dat vooral omdat er weinig over gesproken wordt. Door mijn project hoop ik daar op een laagdrempelige manier een verandering in te kunnen maken.”

Inspirerend

“Ik vind het inspirerend hoe anderen zich kwetsbaar op durven te stellen. Je ziet tegenwoordig heel veel digitale kunst, maar ik vind analoge kunst een grote meerwaarde hebben in dat kwetsbare. Dat maakt kunst nog meer tastbaar en echt. Zelf gebruik ik graag aquarel. Je hebt veel minder controle over aquarel, omdat je schildert met water wat bijna een eigen leven gaat leiden. Dat oncontroleerbare past bij de angst die ik wilde laten zien. Ik hou van organische en beweeglijke beelden. Dat zie je ook terugkomen in de animaties die ik heb gemaakt.

Tess hoopt dat anderen zich zullen herkennen in haar animaties en wil hen inspireren om er ook over te gaan praten. “Het is helemaal niet erg om wel eens bang te zijn om iets fout te doen, het kan er ook voor zorgen dat je juist beter presteert. Maar als het zorgt dat je minder goed kunt functioneren, bijvoorbeeld op school of op werk, dan wordt het een probleem. Praten met een psycholoog is dan vaak een helpende en nodige oplossing. Schaamte is daarbij niet nodig!”