Aan Anorexia Nervosa zitten veel vooroordelen verbonden. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat je extreem ondergewicht 'moet' hebben om voor deze eetstoornis in aanmerking te komen. Ook wordt vaak gedacht dat alleen vrouwen met Anorexia Nervosa te maken krijgen, maar niets is minder waar. Ferre Muermans is 17 jaar en hij kampte zo'n drie jaar met anorexia nervosa. Door zijn herstelproces deed hij belangrijke inzichten op die hij graag met andere mensen wil delen om het stigma op Anorexia Nervosa weg te nemen. Dit doet hij door middel van zijn project Perfectly Imperfect; hij houdt een blog bij, geeft lezingen en gaf onlangs de ANOREXIA RECOVERY GUIDE uit, een boek waarin hij al zijn inzichten beschrijft en toepast op het herstel van anorexia.

'De rust in deze chaos vond ik in mijn eetstoornis.'

Over het verloop van zijn eetstoornis vertelt Ferre: "Anorexia gaf me een veilig gevoel. Het was mijn houvast in een wereld vol met chaos. De rust in deze chaos vond ik in mijn eetstoornis. Of toch tijdelijk in ieder geval. Want steeds als de verdoving uitgewerkt was, werd ik weer geconfronteerd met de werkelijkheid, waar ik geen deel meer van wilde uitmaken. Ik wilde vluchten in de eetstoornis. De gevolgen hiervan op korte termijn waren voor mij misschien wel aangenaam, namelijk niets meer hoeven voelen, maar voor mijn omgeving was het verschrikkelijk. Want zij raakten de echte Ferre langzaam kwijt en ze konden niets doen om het tegen te houden. En dit is waar ik tot inkeer kwam: ik moest en zou mijn leven weer in eigen handen nemen."

Anorexia recovery guide

Ferre schreef een eigen boek: de Anorexia Recovery Guide, om andere mensen te helpen met hun eigen strijd. Ferre vertelt: "Veel mensen denken dat het herstel van een eetstoornis een ingewikkelde, onmogelijke strijd is. Laat me je geruststellen, dat is het niet! Vind, erken en accepteer je ware zelf en gedraag je hiernaar. Laat alle maatschappelijke verwachtingen en idealen los. Zet het masker af, omarm en uit je ware identiteit. Als je deze basis hebt opgebouwd, ben je er klaar voor om voorgoed gelanceerd te worden naar een gelukkig leven: je bent klaar voor de perspectiefverandering. Het glas is halfleeg, maar ook halfvol.

'Het wordt tijd dat de maatschappij inziet dat mensen met een psychische aandoening niet gek zijn.'

Ferre vindt het heel belangrijk om voor eens en voor altijd het taboe rond eetstoornissen, en in het algemeen rond psychische problemen te doorbreken. "Het wordt tijd dat de maatschappij inziet dat mensen met een psychische aandoening niet gek zijn, en hier al helemaal geen schuld aan hebben. Het kan iedereen overkomen, of het nu aangeboren is, door een ongelukkige opeenvolging van omstandigheden."

It's all about perspective

Om zijn boodschap verder te verspreiden geeft Ferre ook lezingen door het hele land. Met zijn informatieve en positieve boodschap wil hij hoop geven. "Geef niet op. Hoe moeilijk je het ook hebt. Er komen echt betere dagen aan. Jij hebt zelf de keuze hoe je de wereld bekijkt en hoe je er mee omgaat. Aarzel niet om de eetstoornis los te laten, doe het gewoon. Niet nadenken, maar doen. Springen. En geloof me, je zal de eindstreep bereiken. Je zal weer van jezelf houden en jezelf graag zien. Enkel jij moet het zelf nog geloven. Ik geloof alvast in jou. It’s all about perspective."

Meer weten?

  • Meer weten over Ferre? Bekijk zijn website.
  • Interesse in Ferre zijn boek, de Anorexia Recovery Guide? Je kunt het hier aanschaffen.
  • Meer lezen over eetstoornissen? Bekijk het verhaal van Samen Sterk ambassadeur Miriam.
  • Leren hoe je open, eerlijk en trots kan zijn over een psychische kwetsbaarheid? Neem een kijkje bij de HOP-training.

Aan Anorexia Nervosa zitten veel vooroordelen verbonden. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat je extreem ondergewicht ‘moet’ hebben om voor deze eetstoornis in aanmerking te komen. Ook wordt vaak gedacht dat alleen vrouwen met Anorexia Nervosa te maken krijgen, maar niets is minder waar. Ferre Muermans is 17 jaar en hij kampte zo’n drie jaar met anorexia nervosa. Door zijn herstelproces deed hij belangrijke inzichten op die hij graag met andere mensen wil delen om het stigma op Anorexia Nervosa weg te nemen. Dit doet hij door middel van zijn project Perfectly Imperfect; hij houdt een blog bij, geeft lezingen en gaf onlangs de ANOREXIA RECOVERY GUIDE uit, een boek waarin hij al zijn inzichten beschrijft en toepast op het herstel van anorexia.

‘De rust in deze chaos vond ik in mijn eetstoornis.’

Over het verloop van zijn eetstoornis vertelt Ferre: “Anorexia gaf me een veilig gevoel. Het was mijn houvast in een wereld vol met chaos. De rust in deze chaos vond ik in mijn eetstoornis. Of toch tijdelijk in ieder geval. Want steeds als de verdoving uitgewerkt was, werd ik weer geconfronteerd met de werkelijkheid, waar ik geen deel meer van wilde uitmaken. Ik wilde vluchten in de eetstoornis. De gevolgen hiervan op korte termijn waren voor mij misschien wel aangenaam, namelijk niets meer hoeven voelen, maar voor mijn omgeving was het verschrikkelijk. Want zij raakten de echte Ferre langzaam kwijt en ze konden niets doen om het tegen te houden. En dit is waar ik tot inkeer kwam: ik moest en zou mijn leven weer in eigen handen nemen.”

Anorexia recovery guide

Ferre schreef een eigen boek: de Anorexia Recovery Guide, om andere mensen te helpen met hun eigen strijd. Ferre vertelt: “Veel mensen denken dat het herstel van een eetstoornis een ingewikkelde, onmogelijke strijd is. Laat me je geruststellen, dat is het niet! Vind, erken en accepteer je ware zelf en gedraag je hiernaar. Laat alle maatschappelijke verwachtingen en idealen los. Zet het masker af, omarm en uit je ware identiteit. Als je deze basis hebt opgebouwd, ben je er klaar voor om voorgoed gelanceerd te worden naar een gelukkig leven: je bent klaar voor de perspectiefverandering. Het glas is halfleeg, maar ook halfvol.

‘Het wordt tijd dat de maatschappij inziet dat mensen met een psychische aandoening niet gek zijn.’

Ferre vindt het heel belangrijk om voor eens en voor altijd het taboe rond eetstoornissen, en in het algemeen rond psychische problemen te doorbreken. “Het wordt tijd dat de maatschappij inziet dat mensen met een psychische aandoening niet gek zijn, en hier al helemaal geen schuld aan hebben. Het kan iedereen overkomen, of het nu aangeboren is, door een ongelukkige opeenvolging van omstandigheden.”

It’s all about perspective

Om zijn boodschap verder te verspreiden geeft Ferre ook lezingen door het hele land. Met zijn informatieve en positieve boodschap wil hij hoop geven. “Geef niet op. Hoe moeilijk je het ook hebt. Er komen echt betere dagen aan. Jij hebt zelf de keuze hoe je de wereld bekijkt en hoe je er mee omgaat. Aarzel niet om de eetstoornis los te laten, doe het gewoon. Niet nadenken, maar doen. Springen. En geloof me, je zal de eindstreep bereiken. Je zal weer van jezelf houden en jezelf graag zien. Enkel jij moet het zelf nog geloven. Ik geloof alvast in jou. It’s all about perspective.”

Meer weten?

  • Meer weten over Ferre? Bekijk zijn website.
  • Interesse in Ferre zijn boek, de Anorexia Recovery Guide? Je kunt het hier aanschaffen.
  • Meer lezen over eetstoornissen? Bekijk het verhaal van Samen Sterk ambassadeur Miriam.
  • Leren hoe je open, eerlijk en trots kan zijn over een psychische kwetsbaarheid? Neem een kijkje bij de HOP-training.