Begin de dag met een bijzonder gesprek. Er is een stichting getiteld 'Samen Sterk zonder Stigma'. De stichting stelt zich ten doel het bespreekbaar maken van psychische aandoeningen, met als doel het bevorderen van sociale acceptatie van mensen die het betreft.

Als origineel project heeft men bedacht om 100 koffiegesprekken te houden met 'invloedrijke aansprekende Nederlanders'. Ik sta ook op de lijst voor een gesprek met twee ervaringsdeskundigen (Gonnie van Muijlwijk en Sija Tuk) en ga daar graag op in. Ter voorbereiding van het gesprek zijn 14 vragen opgesteld. Dit is meer als stof tot nadenken dan dat die strak wordt gevolgd. Paul Custers is bij het gesprek aanwezig om een zeer bondige samenvatting te maken via enkele quotes. Zelden maak ik zo'n vrolijk begin van de dag mee. Het begint al met de interesse en waardering van de gasten voor de werken van Gerti Bierenbroodspot, die ik op mijn kamer heb hangen. Als ik daarna vertel over het recente gesprek met Cor Jongejeugd en twee andere collega's met autisme is het ijs helemaal gebroken.

Overigens is 'psychische aandoening' niet gemakkelijk te definiëren. Dat is de eerste vraag op de lijst: 'Waar denkt u aan als u de term psychische aandoening hoort'. Geef als amateur antwoord: 'Aan mensen die zich anders gedragen en anders reageren dan we gewoon vinden'. Er zijn ook andere definities waar ook alle vormen van verslaving onder vallen, waarbij ik ook tot de doelgroep hoor als nicotineverslaafde. Er is ook discussie of autisme wel of niet tot de psychische aandoeningen moeten worden gerekend. En hoe zit het met ADHD? Volgens sommigen is dat ook een psychische aandoening. De kern van de kwestie is dat we open staan voor mensen die niet gemiddeld zijn en die accepteren op de werkvloer. Het kan dan helpen als de 'niet-gemiddelden' niet proberen dat te verbergen, maar 'uit de kast komen'. Dan kunnen collega's en leidinggevenden er rekening mee houden. Onbekend maakt onbemind en voor bekend is vaak veel begrip.

Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur ABN AMRO, schreef deze blog voor ABN AMRO. De impressie van het gesprek met de koffie-ambassadeurs is welwillend ter beschikking gesteld aan Samen Sterk zonder Stigma. Het koffiegesprek met de heer Zalm werd gehouden op dinsdag 21 oktober 2014.

Begin de dag met een bijzonder gesprek. Er is een stichting getiteld ‘Samen Sterk zonder Stigma’. De stichting stelt zich ten doel het bespreekbaar maken van psychische aandoeningen, met als doel het bevorderen van sociale acceptatie van mensen die het betreft.

Als origineel project heeft men bedacht om 100 koffiegesprekken te houden met ‘invloedrijke aansprekende Nederlanders’. Ik sta ook op de lijst voor een gesprek met twee ervaringsdeskundigen (Gonnie van Muijlwijk en Sija Tuk) en ga daar graag op in. Ter voorbereiding van het gesprek zijn 14 vragen opgesteld. Dit is meer als stof tot nadenken dan dat die strak wordt gevolgd. Paul Custers is bij het gesprek aanwezig om een zeer bondige samenvatting te maken via enkele quotes. Zelden maak ik zo’n vrolijk begin van de dag mee. Het begint al met de interesse en waardering van de gasten voor de werken van Gerti Bierenbroodspot, die ik op mijn kamer heb hangen. Als ik daarna vertel over het recente gesprek met Cor Jongejeugd en twee andere collega’s met autisme is het ijs helemaal gebroken.

Overigens is ‘psychische aandoening’ niet gemakkelijk te definiëren. Dat is de eerste vraag op de lijst: ‘Waar denkt u aan als u de term psychische aandoening hoort’. Geef als amateur antwoord: ‘Aan mensen die zich anders gedragen en anders reageren dan we gewoon vinden’. Er zijn ook andere definities waar ook alle vormen van verslaving onder vallen, waarbij ik ook tot de doelgroep hoor als nicotineverslaafde. Er is ook discussie of autisme wel of niet tot de psychische aandoeningen moeten worden gerekend. En hoe zit het met ADHD? Volgens sommigen is dat ook een psychische aandoening. De kern van de kwestie is dat we open staan voor mensen die niet gemiddeld zijn en die accepteren op de werkvloer. Het kan dan helpen als de ‘niet-gemiddelden’ niet proberen dat te verbergen, maar ‘uit de kast komen’. Dan kunnen collega’s en leidinggevenden er rekening mee houden. Onbekend maakt onbemind en voor bekend is vaak veel begrip.

Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur ABN AMRO, schreef deze blog voor ABN AMRO. De impressie van het gesprek met de koffie-ambassadeurs is welwillend ter beschikking gesteld aan Samen Sterk zonder Stigma. Het koffiegesprek met de heer Zalm werd gehouden op dinsdag 21 oktober 2014.

Posted in Geen categorie

1 reactie “Gerrit Zalm: Zelden maakte ik zo’n vrolijk begin van de dag mee…..

  1. Doet me deugd, deze blog van de heer Zalm. Goed initiatief van Samen Sterk Zonder Stigma.

Je kunt niet meer reageren.