Door:Mirjam Giphart

Als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma bereiken mij de meest uiteenlopende verzoeken voor samenwerking. De kern is altijd openheid over psychische aandoeningen en kwetsbaarheid. Met wie of wat je van doen krijgt én wat het doel van de verzoeken is, vormt elke keer weer een grote verrassing en uitdaging voor mij.

Zo opende ik op een mooie ochtend mijn voordeur en liet ik Savana Huissen binnen. Savana wilde alles van mij weten; vooral over wat andere mensen deden, zeiden en nalieten ten tijde van de depressies die ik heb gehad. Oók vroeg ze zich af wat voor mij hielp en wat juist helemaal niet. Savana kwam heel open en vrij op mij over, alsof ze regelmatig bij mij over de vloer kwam. Daarnaast was ze heel erg to the point. Aan – en doorpakken; daar hou ik wel van!

En dus beantwoordde ze mijn vragen aan haar net zo direct en open. Nee, aan de lijve ervaring met depressie had ze niet. Ze had het wel van dichtbij meegemaakt met anderen. En ja, ze was gedreven, erg gedreven om te laten zien wat omstanders kunnen doen voor mensen die lijden aan depressie. Ze studeert kunst en wil dat vak en die deskundigheid gebruiken voor die missie. Na een wervelend gesprek vertrok ze weer naar het westen van het land. En natuurlijk zou ik uitgenodigd worden voor de presentatie.

Maar jammer genoeg was ik niet in de gelegenheid daarbij ook daadwerkelijk aanwezig te kunnen zijn. Via internet kon ik toch naar het eindproduct kijken. Ik ervaar een groot verschil tussen de inhoud, de beelden en de technische kwaliteit van het filmpje. Over dat laatste kan elke kijker zelf een mening vormen, dus daarop ga ik verder hier niet in. Over de verbeelding en de inhoud kan ik kort zijn: ik ben onder de indruk!

In een studio – voor mij staat die entourage voor (prettige) maakbaarheid en misleiding – worden jonge mensen gevraagd handelingen te verrichten die op het eerste gezicht niets met psychisch lijden in verband staan. De stem van een persoon die we niet zien, geeft de opdrachten, stelt vragen maar geeft ook uitleg. Het gaat om inleving. Er zijn vooral alledaagse attributen voor gebruikt. En – voor iedereen die van de GGz gebruik heeft gemaakt vast heel herkenbaar – een intake formulier voor een behandeling.

Savana heeft ervoor gekozen vijf korte clipjes te maken over vijf veelvoorkomende, goedbedoelde benaderingswijzen:

1. Waarom ga je niet lekker een stukje wandelen?

2. Het gaat nu eventjes niet goed met je.

3. Je zult wel veel nare dingen in je leven hebben meegemaakt.

4. Probeer je op de belangrijke dingen van het leven te richten.

5. Kijk naar de mooie dingen om je heen.

De muziek speelt met mijn fantasie en associaties om dan zomaar in die botte werkelijkheid van die studio te belanden. Ik zie en hoor niets nieuws, maar de verbeeldende vorm ervan, de gewone kant ervan, zelfs de rommeligheid en onvolkomenheden, die maken dat het goed invoelbaar is wat opmerkingen als hierboven met ons, mensen met een kwetsbaarheid kunnen doen.

Bekijk het zelf en laat ze eens aan anderen zien. Ik ben benieuwd naar jullie reacties. www.youtube.com/watch?v=RTkowsnGReE&feature=youtu.be

 

Door:Mirjam Giphart

Als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma bereiken mij de meest uiteenlopende verzoeken voor samenwerking. De kern is altijd openheid over psychische aandoeningen en kwetsbaarheid. Met wie of wat je van doen krijgt én wat het doel van de verzoeken is, vormt elke keer weer een grote verrassing en uitdaging voor mij.

Zo opende ik op een mooie ochtend mijn voordeur en liet ik Savana Huissen binnen. Savana wilde alles van mij weten; vooral over wat andere mensen deden, zeiden en nalieten ten tijde van de depressies die ik heb gehad. Oók vroeg ze zich af wat voor mij hielp en wat juist helemaal niet. Savana kwam heel open en vrij op mij over, alsof ze regelmatig bij mij over de vloer kwam. Daarnaast was ze heel erg to the point. Aan – en doorpakken; daar hou ik wel van!

En dus beantwoordde ze mijn vragen aan haar net zo direct en open. Nee, aan de lijve ervaring met depressie had ze niet. Ze had het wel van dichtbij meegemaakt met anderen. En ja, ze was gedreven, erg gedreven om te laten zien wat omstanders kunnen doen voor mensen die lijden aan depressie. Ze studeert kunst en wil dat vak en die deskundigheid gebruiken voor die missie. Na een wervelend gesprek vertrok ze weer naar het westen van het land. En natuurlijk zou ik uitgenodigd worden voor de presentatie.

Maar jammer genoeg was ik niet in de gelegenheid daarbij ook daadwerkelijk aanwezig te kunnen zijn. Via internet kon ik toch naar het eindproduct kijken. Ik ervaar een groot verschil tussen de inhoud, de beelden en de technische kwaliteit van het filmpje. Over dat laatste kan elke kijker zelf een mening vormen, dus daarop ga ik verder hier niet in. Over de verbeelding en de inhoud kan ik kort zijn: ik ben onder de indruk!

In een studio – voor mij staat die entourage voor (prettige) maakbaarheid en misleiding – worden jonge mensen gevraagd handelingen te verrichten die op het eerste gezicht niets met psychisch lijden in verband staan. De stem van een persoon die we niet zien, geeft de opdrachten, stelt vragen maar geeft ook uitleg. Het gaat om inleving. Er zijn vooral alledaagse attributen voor gebruikt. En – voor iedereen die van de GGz gebruik heeft gemaakt vast heel herkenbaar – een intake formulier voor een behandeling.

Savana heeft ervoor gekozen vijf korte clipjes te maken over vijf veelvoorkomende, goedbedoelde benaderingswijzen:

1. Waarom ga je niet lekker een stukje wandelen?

2. Het gaat nu eventjes niet goed met je.

3. Je zult wel veel nare dingen in je leven hebben meegemaakt.

4. Probeer je op de belangrijke dingen van het leven te richten.

5. Kijk naar de mooie dingen om je heen.

De muziek speelt met mijn fantasie en associaties om dan zomaar in die botte werkelijkheid van die studio te belanden. Ik zie en hoor niets nieuws, maar de verbeeldende vorm ervan, de gewone kant ervan, zelfs de rommeligheid en onvolkomenheden, die maken dat het goed invoelbaar is wat opmerkingen als hierboven met ons, mensen met een kwetsbaarheid kunnen doen.

Bekijk het zelf en laat ze eens aan anderen zien. Ik ben benieuwd naar jullie reacties. www.youtube.com/watch?v=RTkowsnGReE&feature=youtu.be