GGZ Noord Holland Noord trad met hun project "Maatschappelijk verantwoord ondernemen" afgelopen jaar buiten de muren van de eigen organisatie. In verschillende settings hebben ze invulling gegeven aan hun missie: openheid over psychische klachten bevorderen en begrip en bewustzijn over de effecten van (zelf-)stigma/vergroten. 

"Een indrukwekkende bijeenkomst. Geen zaken die ik normaal gesproken in een werkcontext bespreek. Ik realiseerde me vooral weer dat mensen soms intense ervaringen en situaties buiten het werk hebben."

Na een eerste goede ervaring met de "buren", het Hoogheemraadschap, ontstond het idee om vaker een bijdrage te leveren aan de invulling van het MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) programma bij diverse organisaties. Bijvoorbeeld in de vorm van een cursus voor leidinggevenden en schoolleiders, of workshops voor werknemers waar mensen met elkaar in gesprek komen over (psychische) kwetsbaarheid.

"Als je hoort dat één op de vier te maken heeft met enige vorm van psychische klachten, zet je dat wel aan het denken. Bij onze organisatie heb je het dan over ongeveer 200 medewerkers! Is dit bespreekbaar en hoe gaan we daar mee om? Of komt het pas naar buiten bij arbeidsongeschiktheid?"

Gaandeweg breidde de doelgroep zich uit en zijn diverse activiteiten ontplooid. Zo zijn er filmvertoningen op onder andere Hogescholen geweest van "Stress to impress" en “In het hoofd van mijn zusje", steeds met nagesprekken met de regisseur en ervaringsdeskundigen. De muziektheatervoorstelling “Road trippin" werd op verschillende ROC's uitgevoerd. Tijdens de Landelijke Dag van de Psychische Gezondheid is in samenwerking met de gemeente, Herstelwerkplaats West Friesland en RCO De Hoofdzaak een programma samengesteld om de zichtbaarheid en begrip van/voor burgers met een uitdaging te vergroten.

Verder hebben ervaringsdeskundigen Nanette en Clara hun verhaal verteld bij een minisymposium van het Levanto Ervaringsdeskundigen Team in Zuid Limburg. Hier was een divers publiek aanwezig: van UWV-medewerker tot psychologen vanuit de proeftuin "De Nieuwe GGZ" en veel cliënten en familie. Hier een artikel in Deviant over deze dag.

"Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen" is één van de projecten waar Samen Sterk zonder Stigma financieel aan heeft bijgedragen met sponsorgeld dat bij de Socialrun is opgehaald.

GGZ Noord Holland Noord trad met hun project “Maatschappelijk verantwoord ondernemen” afgelopen jaar buiten de muren van de eigen organisatie. In verschillende settings hebben ze invulling gegeven aan hun missie: openheid over psychische klachten bevorderen en begrip en bewustzijn over de effecten van (zelf-)stigma/vergroten. 

“Een indrukwekkende bijeenkomst. Geen zaken die ik normaal gesproken in een werkcontext bespreek. Ik realiseerde me vooral weer dat mensen soms intense ervaringen en situaties buiten het werk hebben.”

Na een eerste goede ervaring met de “buren”, het Hoogheemraadschap, ontstond het idee om vaker een bijdrage te leveren aan de invulling van het MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) programma bij diverse organisaties. Bijvoorbeeld in de vorm van een cursus voor leidinggevenden en schoolleiders, of workshops voor werknemers waar mensen met elkaar in gesprek komen over (psychische) kwetsbaarheid.

Als je hoort dat één op de vier te maken heeft met enige vorm van psychische klachten, zet je dat wel aan het denken. Bij onze organisatie heb je het dan over ongeveer 200 medewerkers! Is dit bespreekbaar en hoe gaan we daar mee om? Of komt het pas naar buiten bij arbeidsongeschiktheid?”

Gaandeweg breidde de doelgroep zich uit en zijn diverse activiteiten ontplooid. Zo zijn er filmvertoningen op onder andere Hogescholen geweest van “Stress to impress” en “In het hoofd van mijn zusje“, steeds met nagesprekken met de regisseur en ervaringsdeskundigen. De muziektheatervoorstelling “Road trippin” werd op verschillende ROC’s uitgevoerd. Tijdens de Landelijke Dag van de Psychische Gezondheid is in samenwerking met de gemeente, Herstelwerkplaats West Friesland en RCO De Hoofdzaak een programma samengesteld om de zichtbaarheid en begrip van/voor burgers met een uitdaging te vergroten.

Verder hebben ervaringsdeskundigen Nanette en Clara hun verhaal verteld bij een minisymposium van het Levanto Ervaringsdeskundigen Team in Zuid Limburg. Hier was een divers publiek aanwezig: van UWV-medewerker tot psychologen vanuit de proeftuin “De Nieuwe GGZ” en veel cliënten en familie. Hier een artikel in Deviant over deze dag.

“Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen” is één van de projecten waar Samen Sterk zonder Stigma financieel aan heeft bijgedragen met sponsorgeld dat bij de Socialrun is opgehaald.