Maxim Hartman

“Waanzin? Voor mij is alles waanzin. Het is een etiket. Hoe je het ook noemt. Iedereen is knettergek. Dus het onderscheid tussen normaal en niet normaal is onzinnig. Iedereen is van het padje. Bij de term psychische aandoening? Nou, dan denk ik aan heel ernstige dingen. Dat je niet meer kan functioneren. Dat je hulp nodig hebt. Aandoening klinkt als een ziekte.”

Geuzennaam

Maxim Hartman werd onder andere bekend als de helft van het duo Rembo en Rembo. Hij maakt en presenteert sinds 1987 radio- en televisieprogramma’s, die niet zelden spraakmakend en verrassend zijn.
“Ik heb zelf geen psychische aandoening voor zover ik weet. Mensen vinden dat soms wel. Maar dan beschouw ik het als een geuzennaam. Ik ben er trots op dat ik anders denk, ik ben soms directer of botter, ik wijk vaak af van de gemiddelde mening. Je zou het een beetje gek kunnen noemen. Maar daardoor functioneer ik goed. En ik verdien er mijn geld mee.”

Had anders kunnen lopen

Hij geeft aan ‘een hele rare jeugd’ te hebben gehad. “Ik heb mijn vader niet gekend. Ik ben niet opgegroeid bij mijn moeder. Dat had dus heel anders kunnen aflopen. Ik had psychische stoornissen kunnen ontwikkelen met die achtergrond. Dat is dus niet gebeurd.”
“Humor is voor mij niet alleen maar grapjes maken. Ik doe het voor de kost, maar het is ook psychisch bittere noodzaak. Door die humor zie ik dat iedereen in een bepaalde mate gestoord is. Zonder humor zou ik ontploffen. De reden dat ik niet verslaafd ben geworden of anders uit de rails zou zijn gelopen is dat ik naast die humor ook heel veel liefde heb gekregen. Het maakt dus niet uit door wie je wordt opgevoed. Dat kan ook door vijf cavia’s . Zolang je maar liefde krijgt.’Knipsel boek

Zonder liefde is funest

“Opgroeien in een gemiddeld, maatschappelijk en economisch goed draaiend gezin waarin liefde niet de absolute drijfveer is, is funest. Het lijkt dan aan de buitenkant goed, maar binnenin is het verwoestend voor kinderen en voor iedereen eigenlijk. Dan zou je dus nog veel beter kunnen opgroeien in een ‘abnormale’ situatie waarin wel liefde wordt gegeven. Ik ben zelf opgevoed door mensen die niet mijn biologische opvoeders waren. Een gemis? Misschien wel, maar in elk geval met liefde, aandacht en zorg. Liefde is de essentie. De rest is vorm en minder belangrijk.”

Dit is een voorpublicatie uit het boek 99keerandersdanjedenkt.

Het boek is nu voor supporters met korting te koop voor negen euro (inclusief verzendkosten).

Bron foto: Volkskrant.