Wil je met je collega’s in gesprek over stigmatisering? Toolkit Beyond the Label bevat 14 werkvormen waarmee je een open dialoog kunt starten.

waarom deze toolkit

Ook zorgprofessionals kunnen (onbewust) vooroordelen hebben en stigmatiseren. Dat is heel normaal, want iedereen heeft nu eenmaal vooroordelen. Maar de potentiële impact van stigma door een hulpverlener is groot, omdat de zorgverlener een belangrijk persoon is voor de cliënt. Daarom haalde Samen Sterk de toolkit ‘Beyond the Label’ naar Nederland.

De toolkit Beyond the Label is ontwikkeld om zorgprofessionals bewust te maken van hun eigen (voor)oordelen en daarmee het stigma in de behandeling en de relatie tussen zorgprofessional en cliënt te verminderen. De toolkit is in Canada ontwikkeld en daar geregistreerd als evidence based. In 2017 heeft Samen Sterk de toolkit vertaald naar de Nederlandse context.

hoe werkt het?

Beyond the Label is een toolkit voor zorgprofessionals, bestaande uit 14 verschillende werkvormen. Deze werkvormen zijn bedoeld om een open dialoog over stigma op te starten tussen zorgprofessionals onderling. Het idee hierachter is dat dóór deze open dialoog, de zorgprofessionals zich (meer) bewust worden van hun eigen (voor)oordelen ten opzichte van de cliënt én de (mogelijke) impact daarvan op de cliënt/herstelproces van de cliënt. Vanuit dit bewustzijn kan dan vervolgens gekozen worden voor ander/meer wenselijk gedrag.

De werkvormen uit de toolkit kunnen op een laagdrempelige manier ingezet worden, bijvoorbeeld tijdens intervisiebijeenkomsten, teambijeenkomsten of andere overlegvormen. Daarnaast kun je zelf een keuze maken in het aantal en welke werkvormen je gebruikt, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en welke onderwerpen je belangrijk vindt als team.

Het uitvoeren van Beyond the Label hoeft zich overigens niet alleen op de zorgprofessionals te richten, maar kan bij alle afdelingen binnen de organisatie ingezet worden. Denk aan de receptie, HR, beleid- en kwaliteitsmedewerkers.

ondersteuning door ambassadeurs

Wil je ondersteuning bij de voorbereiding of uitvoering van Beyond the Label dan kun je een beroep doen op onze ambassadeurs. We hebben een aantal ambassadeurs opgeleid tot workshopbegeleider Beyond the Label. Zij kunnen de werkvormen uitleggen, met je bespreken welke werkvormen geschikt zijn voor jouw instelling en overleggen hoe je de workshop het beste kunt aanpakken. Tijdens de workshop zijn ze aanwezig ter ondersteuning: ze leiden de workshop in principe niet, maar helpen jou en je team waar nodig.

Meer weten?

Wil je meer weten over Beyond the Label of wil jij Beyond the Label binnen jouw instelling/team gebruiken? Neem contact op met projectmanager Mary-Lou Doerk, 033-3032172.