Herstel is alleen mogelijk als cliënten in de ggz niet worden gestigmatiseerd. Met deze gratis e-learningmodule leer je in twee uur wat de impact van (zelf)stigma is en hoe jij nog beter destigmatiserend kunt werken.

Samen Sterk zonder Stigma ontwikkelde in 2018-2019 in samenwerking met de GGZ Ecademy de e-learningmodule ‘Destigmatiserend werken’. De module is bedoeld voor alle ggz-hulpverleners (in opleiding) die meer willen weten over:

  • (zelf)stigmatisering bij de cliënt en binnen de eigen ggz-organisatie;
  • de impact van stigmatisering op de cliënt;
  • destigmatiserend werken en de eigen rol hierin.

praktische informatie

De module duurt twee uur. Deze bestaat uit een introductie, een stuk theorie, een casus, drie praktijkopdrachten en een samenvatting. Aan het einde vind je een oefentoets en een toets.

In de module wordt veelal verwezen naar de generieke module Destigmatisering, het handboek Destigmatisering en de website van Samen Sterk.

webinar 4 juli 2019

Wil je meer weten over deze e-learningmodule? Meld je aan voor het webinar op 4 juli 2019. Je krijgt meer achtergrondinformatie, zowel over de module als over (zelf)stigma, en kunt al je vragen stellen.

Je geeft je op voor dit webinar door een mailtje te sturen naar info@ggzecademy.nl met als onderwerp ‘webinar destigmatiserend werken’. Je ontvangt een link naar het webinar en krijgt een week en een dag van tevoren nog een reminder.

aanmelden voor de e-learning destigmatiserend werken

Werk of studeer je bij een organisatie die is aangesloten bij GGZ Ecademy? Informeer bij je eigen organisatie hoe je toegang krijg tot de e-learningmodule Destigmatiserend werken.

Alle andere ggz-professionals (in opleiding) vinden de e-learningmodule via deze link. Het aanmelden is een tweetrapsracket: meld je eerst aan bij het leerplatform van GGZ Ecademy en wacht op toestemming. Vervolgens kun je je aanmelden voor de juiste leeromgeving. De aanmeldcode voor onze e-learning is: EXT_Stigma.

deskundigen e-learningmodule

De inhoud van de module is tot stand gekomen met de volgende personen:

  • L. Koppen, MSc, projectmedewerker, Stichting Samen sterk zonder Stigma
  • drs. M. Veraart Willemen, klinisch psycholoog, GGZ Breburg
  • dr. J. van Weeghel, bijzonder hoogleraar Rehabilitatie en herstel, Universiteit Tilburg
  • dhr. R. Wiggerman, psychiatrisch verpleegkundige/ervaringsdeskundige, Altrecht FACT Zeist
  • mevr. C. Zwennes, verpleegkundig specialist, Brijder Web Alphen aan de Rijn e.o.
  • O.M. van Zijtveld, BSc, herstelcoach met ervaringsdeskundigheid, Lister Utrecht, Opleider, Kempler instituut Nederland
  • Ook hebben drie ambassadeurs en een aantal experts meegelezen tijdens het traject.

Over GGZ Ecademy

GGZ Ecademy ontstond acht jaar geleden uit een samenwerking van ggz-instellingen en is inmiddels uitgegroeid tot een coöperatie van meer dan 70 leden, waaronder naast ggz-instellingen een tiental mbo- en hbo- opleidingen. Samen met partners en experts uit de ggz bedenkt en ontwikkelt GGZ Ecademy lesmaterialen zoals e-learningmodules. Kennis delen en samenwerken behoren tot de kernwoorden van de vereniging. GGZ Ecademy organiseert bijeenkomsten en werksessies voor opleiders en andere onderwijskundigen. Ook zijn er seminars over actuele thema’s voor de hele ggz. Op bestuurlijk niveau stimuleert GGZ Ecademy de uitwisseling van kennis bij haar leden.

hoe verder na deze e-learningmodule?

Wil jij of willen je medewerkers zich verder verdiepen in het thema destigmatiserend werken? In de pdf Leerpad destigmatiserend werken hebben we op een rij gezet wat je allemaal nog meer kunt doen. Zo vind je in de pdf twee leerpadsuggesties: een suggestie voor een leerpad dat je kunt volgen als je zelfstandig aan de slag wilt én een suggestie voor wie in teamverband verder wil met dit thema.