Samen met het onderwijs ontwikkelt Samen Sterk zonder Stigma toegankelijke werkvormen om het thema stigma en jeugd te verwerken in het curriculum. Welke tools en instrumenten kun je op school al inzetten?

lesprogramma binnenstebuiten

Het lesprogramma Binnenstebuiten is volop in ontwikkeling. Verschillende scholen doen al mee aan pilots. Zo kun je gebruik maken van deze onderdelen:

  • Hokjesdenken is een les van een uur, voor leerlingen uit groep 7 en 8 en de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs. Het doel is dat leerlingen zich ervan bewust worden dat we allemaal anders zijn en toch veel gemeen hebben.
  • Tijdens de lessenserie Binnenstebuiten leren leerlingen wat stigmatisering en psychische diversiteit inhoudt. Ze proberen hun eigen binnenkant te begrijpen en zichtbaar te maken. Hoe ze dat doen mogen ze zelf beslissen.
  • Sommige leerlingen durven hun vrienden of klasgenoten niet te vertellen dat ze zich niet goed voelen. Ze schamen zich of zijn bang voor vervelende reacties. Voor je het weet krijg je een ‘stempel’. Met deze animatie kun je een gesprek starten over gedachten en gevoelens, en hoe je daarover kunt praten in de klas.
  • Wat gaat Samen Sterk binnenkort allemaal ontwikkelen binnen het project Jeugd en Onderwijs? Bekijk het overzicht.

tips voor docenten

  • Leerlingen met psychische problemen voelen zich niet altijd begrepen op school. Hier vind je 10 aanbevelingen voor docenten, vooral bedoeld om meer begrip te krijgen voor de situatie waarin deze jongeren zitten.
  • Wil je hulp van Samen Sterk zonder Stigma bij het bespreekbaar maken van psychische kwetsbaarheid bij jou op school? Dan doorlopen we samen een traject van een half schooljaar tot een volledig schooljaar. Dit traject bestaat uit deze zeven stappen.

voor ouders