Organiq ontwikkelt games, video’s en multimediaprogramma’s om kennis en vaardigheden te vergroten. Dat doet het bureau vooral voor maatschappelijk betrokken opdrachtgevers, zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid. Oprichter en directeur Andries van Vugt nam vijf jaar geleden Mathijs in dienst, die vanwege een psychische kwetsbaarheid niet zo gemakkelijk werk kon vinden op zijn niveau. Mathijs vond bij Organiq - naar eigen zeggen - zijn droombaan.

[caption id="attachment_17257" align="alignnone" width="300"] Mathijs[/caption]

Mathijs: "Na mijn studie Communicatie en Multimedia Design was ik aan een master Mediatechnologie begonnen. Toen raakte ik vanuit het niets in een psychose. Na mijn opname en behandeling wilde ik graag aan het werk. Ondanks begeleiding van de ggz, lukte het me aanvankelijk niet om een baan te vinden. Een jobcoach introduceerde mij bij Organiq en daar mocht ik via een werkervaringsplek aan de slag."

De cultuur is hier heel open.

Mathijs was nog herstellende en begon daarom parttime met één project. Inmiddels is hij gewoon een van de medewerkers, een collega als alle anderen. Hij ervaart geen stigma op de werkplek. "De cultuur is hier heel open, je kunt alles bespreken waar je tegenaan loopt en collega’s houden rekening met elkaar. Daardoor is er een hele goede sfeer."

in de praktijk valt het erg mee

Andries: "Er wordt vaak heel ingewikkeld naar gekeken om iemand met een psychische kwetsbaarheid aan te nemen, maar in de praktijk valt het allemaal erg mee." Voor de komst van Mathijs heeft hij de medewerkers voorbereid op zijn komst door goede informatie te geven en vooroordelen weg te nemen. "Iedereen heeft wel iets, ook een ander kan uit zijn slof schieten of er even doorheen zitten."

Naast maatschappelijke zijn er ook financiële voordelen bij het aannemen van iemand met afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf ontvangt loonsubsidie en daardoor is deze werknemer goedkoper dan andere. "Als iemand floreert, levert het meer geld op", zegt Andries. "Wij zijn met vijftien medewerkers een klein bedrijf, maar als je veel personeel in dienst hebt kan het enorm schelen in de kosten."

Persoonlijk zie ik het als een maatschappelijke plicht om iedereen kansen te geven.

Toch vindt hij dat geld niet de belangrijkste overweging moet zijn. "Het kan voor mensen met een psychische kwetsbaarheid lastiger zijn om een leuke baan te vinden. Terwijl zij juist vaak supergemotiveerd zijn. Werk biedt structuur en is goed voor iemands zelfvertrouwen. Kwetsbaarheid hoeft sowieso geen probleem te zijn. Het komt vaak ook voort uit een talent. Iemand kan zich bijvoorbeeld langdurig concentreren op een bepaalde taak. Of hij komt met geheel nieuwe inzichten, creatieve oplossingen. Dan word je er als bedrijf juist beter van. Daarnaast zou het een groot verschil maken in de zorgkosten als elk bedrijf iemand uit een kwetsbare doelgroep zou aannemen. Ik denk dat de reguliere zorgkosten daarmee aanzienlijk zouden dalen. Persoonlijk zie ik het als een maatschappelijke plicht om iedereen kansen te geven. Daar wordt Nederland een mooier land van."

5 tips voor werkgevers

  1. Zorg voor een sfeer van openheid en vertrouwen, humor en ontspanning.
  2. Zorg voor een vertrouwenspersoon waar medewerkers terecht kunnen als het even wat minder gaat.
  3. Bespreek met je medewerker wat hij of zij nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
  4. Behandel al je medewerkers gelijkwaardig, zorg dat iedereen echt onderdeel is van het team.
  5. Twijfelt je medewerker of hij de rest van het team wil vertellen over zijn psychische kwetsbaarheid? Attendeer je medewerker op de keuzehulp van Samen Sterk zonder Stigma, CORAL 2.0.

Organiq ontwikkelt games, video’s en multimediaprogramma’s om kennis en vaardigheden te vergroten. Dat doet het bureau vooral voor maatschappelijk betrokken opdrachtgevers, zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid. Oprichter en directeur Andries van Vugt nam vijf jaar geleden Mathijs in dienst, die vanwege een psychische kwetsbaarheid niet zo gemakkelijk werk kon vinden op zijn niveau. Mathijs vond bij Organiq – naar eigen zeggen – zijn droombaan.

Mathijs

Mathijs: “Na mijn studie Communicatie en Multimedia Design was ik aan een master Mediatechnologie begonnen. Toen raakte ik vanuit het niets in een psychose. Na mijn opname en behandeling wilde ik graag aan het werk. Ondanks begeleiding van de ggz, lukte het me aanvankelijk niet om een baan te vinden. Een jobcoach introduceerde mij bij Organiq en daar mocht ik via een werkervaringsplek aan de slag.”

De cultuur is hier heel open.

Mathijs was nog herstellende en begon daarom parttime met één project. Inmiddels is hij gewoon een van de medewerkers, een collega als alle anderen. Hij ervaart geen stigma op de werkplek. “De cultuur is hier heel open, je kunt alles bespreken waar je tegenaan loopt en collega’s houden rekening met elkaar. Daardoor is er een hele goede sfeer.”

in de praktijk valt het erg mee

Andries: “Er wordt vaak heel ingewikkeld naar gekeken om iemand met een psychische kwetsbaarheid aan te nemen, maar in de praktijk valt het allemaal erg mee.” Voor de komst van Mathijs heeft hij de medewerkers voorbereid op zijn komst door goede informatie te geven en vooroordelen weg te nemen. “Iedereen heeft wel iets, ook een ander kan uit zijn slof schieten of er even doorheen zitten.”

Naast maatschappelijke zijn er ook financiële voordelen bij het aannemen van iemand met afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf ontvangt loonsubsidie en daardoor is deze werknemer goedkoper dan andere. “Als iemand floreert, levert het meer geld op”, zegt Andries. “Wij zijn met vijftien medewerkers een klein bedrijf, maar als je veel personeel in dienst hebt kan het enorm schelen in de kosten.”

Persoonlijk zie ik het als een maatschappelijke plicht om iedereen kansen te geven.

Toch vindt hij dat geld niet de belangrijkste overweging moet zijn. “Het kan voor mensen met een psychische kwetsbaarheid lastiger zijn om een leuke baan te vinden. Terwijl zij juist vaak supergemotiveerd zijn. Werk biedt structuur en is goed voor iemands zelfvertrouwen. Kwetsbaarheid hoeft sowieso geen probleem te zijn. Het komt vaak ook voort uit een talent. Iemand kan zich bijvoorbeeld langdurig concentreren op een bepaalde taak. Of hij komt met geheel nieuwe inzichten, creatieve oplossingen. Dan word je er als bedrijf juist beter van. Daarnaast zou het een groot verschil maken in de zorgkosten als elk bedrijf iemand uit een kwetsbare doelgroep zou aannemen. Ik denk dat de reguliere zorgkosten daarmee aanzienlijk zouden dalen. Persoonlijk zie ik het als een maatschappelijke plicht om iedereen kansen te geven. Daar wordt Nederland een mooier land van.”

5 tips voor werkgevers

  1. Zorg voor een sfeer van openheid en vertrouwen, humor en ontspanning.
  2. Zorg voor een vertrouwenspersoon waar medewerkers terecht kunnen als het even wat minder gaat.
  3. Bespreek met je medewerker wat hij of zij nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
  4. Behandel al je medewerkers gelijkwaardig, zorg dat iedereen echt onderdeel is van het team.
  5. Twijfelt je medewerker of hij de rest van het team wil vertellen over zijn psychische kwetsbaarheid? Attendeer je medewerker op de keuzehulp van Samen Sterk zonder Stigma, CORAL 2.0.