Werkambassadeurs
Samen Sterk zet een bedreven team van ambassadeurs in om te werken aan een samenleving waarin psychische aandoeningen bespreekbaar zijn. Zo kunnen vooroordelen afnemen en ontstaat er meer begrip en een gelijkwaardig contact tussen mensen met en zonder psychische aandoening. Binnen het project ‘Op het werk’ zijn de onderstaande ambassadeurs actief.- Mensen X
- Friesland X
- Gelderland X
- Noord Brabant X
- Noord Holland X
- Overijssel X
- Utrecht X
- Zeeland X
- Zuid Holland X
- Alles wissen

-
Daphne
Ouderkerk aan de AmstelHeel lang heb ik last gehad van stigma en zelfstigma. Ik schaamde me erg voor mijn psychische kwetsbaarheid. Mijn omgeving kwam vaak met goedbedoelde tips en adviezen, die juist een averechts effect hadden. Daarom streef ik ernaar om partners, familie, vrienden, collega’s en hulpverleners bewust te maken van de vooroordelen die zij (vaak onbewust) hebben. Door kennis en ervaring te delen, wil ik een bijdrage leveren aan een maatschappij zonder taboes op psychische aandoeningen.
Daphne is ook opgeleid als ervaringsdeskundige (WMEE) en werkt mee aan Tzitzo magazine – open over mentale gezondheid.
Inzetbaar voor:Presentaties, lezingen, 1-op-1-gesprekken, voorlichtingsbijeenkomsten
Boek een ambassadeur -
Marcia
UtrechtAls ervaringsdeskundige psycholoog die ook iets van bedrijfskunde begrijpt en voor de klas staat in het dagelijks leven, zet ik mij ervoor in om psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken. Juist op de werkvloer, in alle lagen van de maatschappij en op alle niveaus. Of dit nu in de bouw is, in onderwijs, in de ggz, in de advocatuur, in de entertainmentwereld, in de zorg…. je kunt het zo gek niet bedenken!
Openheid over psychische kwetsbaarheid leidt tot meer begrip, minder schaamte, succesvol herstel en minder verzuim.
Inzetbaar voor:Lezingen, workshops/gesprekken, colleges of lessen over stigma, colleges of lessen in medisch domein, spelbegeleiding van "Een steekje los" en andere begeleiding bij interactie over stigma.
Boek een ambassadeur -
Jacqueline
Den HelderMijn doel is om met mijn eigen ervaring hoop en een doel in het leven te geven. Door eigen regie over je leven te nemen. Door mijn eigen verhaal te vertellen om te laten zien dat niks onmogelijk is. Het stigma te doorbreken.
Inzetbaar voor:Ik vertel mijn herstelverhaal graag op scholen, in klinieken, op symposiums en bij congressen.
Boek een ambassadeur -
Bianca
FryslânAls een werknemer na een ongeval in een rolstoel op het werk verschijnt, begrijpen we allemaal dat onze collega wat aanpassingen en hulp nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Dat is immers duidelijk te zien. Anders is het als het gaat om een verwonding van mentale aard. Die is minder zichtbaar. Door een gebrek aan kennis over de betreffende aandoening en stigmatiserende berichten in bijvoorbeeld de media, ontstaat angst. Angst schept afstand en onbegrip. En dat leidt tot onnodige isolatie en eenzaamheid. Het leidt ook tot minder kansen op de arbeidsmarkt. Zonde! Want er zitten veel mensen thuis die graag zouden werken en die ook heel wat te bieden hebben, als we maar in gesprek gaan! Wat heeft iemand te bieden maar vooral ook: wat heeft iemand nodig om optimaal te kunnen (blijven) functioneren? Wil je voorkomen dat mensen onnodig structureel uitvallen? Wil je voorkomen dat ze (opnieuw) thuis komen te zitten? Dan vertel ik graag wat meer over hoe je kwetsbaarheden bespreekbaar maakt en een open en gezonde werkvloer creëert.
Inzetbaar voor:Presentaties en workshops. Thema's: stigma's, borderline en angststoornissen.
Boek een ambassadeur -
Jan
EmmenIk wil via Samen Sterk zonder Stigma bijdragen aan een tolerante, solidaire en sociale wereld. Daarin horen geen stigma en zelfstigma. Iedereen mag zijn wie hij/zij is!
Inzetbaar voor:Presentaties, discussies, workshops, lezingen.
Boek een ambassadeur -
Floor
DrentheMijn doel is het bespreekbaar maken van psychische diversiteit in de maatschappij!
Inzetbaar voor:Lezingen, workshops, presentaties, het Steekje los?-spel, advies bij arbo en re-integratievraagstukken. Een luisterend oor. Een sparring partner, organisatie van projecten en nog veel meer.
Boek een ambassadeur -
Mieke
Regio Den HaagMijn doel is het normaliseren en bespreken van psychische klachten.
Inzetbaar voor:Workshops, lezingen.
Boek een ambassadeur -
Ron
LimburgMijn doel is stigma en psychische aandoeningen bespreekbaar maken op het werk.
Inzetbaar voor:Eén-op-één-gesprekken, groepscoaching, het geven van workshops, informatie delen, artikelen schrijven, voorlichtingsbijeenkomsten.
Boek een ambassadeur -
Gerold
FrieslandMijn zoektocht naar kennis en ervaring ligt in de vraag: Wat kan een organisatie doen om iemand met een psychische kwetsbaarheid een goede werk omgeving/klimaat te bieden?
Ik werk op de HRM-afdeling, afdeling verzuim, van een grote sociale werkvoorziening in Friesland. Vanuit het HRM-vakgebied zijn er wel degelijk mogelijkheden om een goed klimaat te scheppen in een organisatie die ondersteunend is voor werknemers met een psychische kwetsbaarheid. Het begint met beleid en praktijk ten aanzien van diversiteit en dan specifiek ten aanzien van de groep van werknemers met een psychische kwetsbaarheid. Het open (of gedeeltelijk open) zijn over aandoeningen en persoonlijke verhalen verminderen het stigma van werknemers met een psychische kwetsbaarheid. Andere werkaanpassingen zijn ook belangrijk om een zo goed mogelijke aansluiting te krijgen tussen de werknemer met een psychische kwetsbaarheid en de organisatie.
Inzetbaar voor:Geven van presentaties en workshops
Boek een ambassadeur -
Anita
HeerhugowaardIk heb een droom: een werkomgeving waar begrip is voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, waar je jezelf kan en mag zijn. Een organisatie waarin alle medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen en die verschillen verwelkomt en benut. Jezelf openstellen lijkt kwetsbaar, maar is de enige manier om echt te groeien!
Boek een ambassadeur -
Martijn
UtrechtIk zet mij in om psychische gezondheid op de werkvloer beter bespreekbaar te maken. Zeker ook op het werk blijft het moeilijk om hierover met elkaar te praten. Vragen die meteen oppoppen zijn: kan ik nog wel blijven werken, krijg ik nog wel promotie en gaan ze mij ontzien? In gesprek met je collega’s of met je manager kan het helpen hierover te praten en eventueel aanpassingen in je werk te doen.
Inzetbaar voor:Trainingen, workshops en presentaties bij organisaties.
Boek een ambassadeur -
Marieke
NijmegenNog steeds wordt een psychische kwetsbaarheid vooral als zwakte gezien, met name als het gaat om (betaald) werk. Vaak is die blik niet eens verkeerd bedoeld en willen mensen ‘ons’ graag helpen en behandelen ons zoals zij denken dat het goed is. Ik heb toen ik open werd gemerkt dat het delen van kwetsbaarheid mensen juist zélf kracht, verbinding en meer regie in het leven geeft. Met mijn eigen openheid wil ik in mijn werk als ervaringsdeskundige bij UWV WERKbedrijf Nijmegen mijn lotgenoten steunen in de zoektocht naar wat zij van zichzelf willen laten zien. Ook bestrijd ik stigma’s door open samen te werken met mijn collega’s in de dienstverlening aan klanten. En natuurlijk zijn er ook collega’s die lotgenoten blijken. Mijn ervaring is dat een goed verhaal pas pakkend wordt als er kwetsbaarheid in zit. Want het geheim is: niemand is onkwetsbaar!
Met presentaties, workshops en gastlessen hoop ik zoveel mogelijk mensen te bereiken, onder andere door mijn herstelverhaal te delen over het belang van openheid op de werkvloer. Op dit moment ben ik beperkter inzetbaar door m’n (overigens inspirerende) werk bij UWV Nijmegen. Toch maak ik, voor zover ik dit kan combineren, graag een uitzondering voor aanvragen die te maken hebben met het raakvlak van psychische kwetsbaarheid, vooroordelen, openheid en (de weg naar) werk. Dit het liefst in mijn woon- en werkomgeving Nijmegen.
Lees ook het verhaal over Marieke: ‘Open zijn is heel spannend, maar vooral zó bevrijdend’
Inzetbaar voor:Presentaties, workshops en gastlessen
Boek een ambassadeur -
Jessica
TilburgMijn doel is dat mensen elkaar weer gaan zien. Echt de verbinding maken, met zichzelf en elkaar. Ik draag graag bij aan een stuk bewustwording; dat mensen met een psychische kwetsbaarheid gezien worden als ‘meer’ dan hun ziekte. Mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen herstellen en sterker ‘uit de strijd’ komen. Kunnen we zien wat er (nog) wel is?
Lees ook het verhaal over Jessica: ‘Beoordeel me op wat ik wél kan’
Inzetbaar voor:Interviews, workshops, lezingen. Eigenlijk voor diverse zaken. Mijn focus ligt op stigma en werk.
Boek een ambassadeur -
Paola
NieuwendijkHet gaat mij om bevorderen van openheid, bespreekbaarheid en om bewustwording rondom psychische klachten. Stigma werkt naar binnen toe en belemmert je herstel enorm. Mijn omgeving ging mij bijvoorbeeld anders zien toen ik een diagnose kreeg en ik mezelf vervolgens ook. Het stempel van de diagnose had uiteindelijk een grotere impact op mijn leven dan de klachten zelf, die daardoor weer toenamen met een neerwaartse spiraal als gevolg. Hierdoor is het ook weer moeilijk om weer aan te haken in de maatschappij. Het ligt vaak aan de schaamte: mensen durfden mij niet meer te vragen hoe het met me ging. Omgekeerd durfde ik niet te zeggen waar ik mee worstelde en wat ik nodig had om me goed te voelen. Het bespreekbaar kunnen maken van psychische aandoeningen of klachten is dus essentieel om zo het taboe te doorbreken en het onderwerp te normaliseren, net zoals dat gebeurt met lichamelijke klachten. Natuurlijk heb je ernstige en lichtere vormen, maar het is net zo menselijk. Als we dat inzien met zijn allen, is er nog zoveel mogelijk!
Lees ook het verhaal over Paola: ‘Bespreekbaarheid op het werk is essentieel’
Inzetbaar voor:Presentaties, lezingen, workshops, projecten, symposia vanuit ervaringsdeskundig perspectief
Boek een ambassadeur -
Angelique
OostvoorneZelfstudie naar mijn kern en de interactie met alles om mij heen maakte na 50 jaar innerlijk weten, ervaren, voelen en doorgeven dat mijn kijk op het leven mijn passie is. Mijn roeping is verbinding op alle lagen van de mens, als binnen onze cultuur en maatschappij creëren en zelfs te ontwerpen.
Ik ben een hoogsensitief gevoelsmens. Ik voel intenties, behoeften en verlangens van niet alleen mensen, maar ook van dieren en zelfs van planten, bomen en plekken. Deze masterdegree in voelen die ik ervaar deel ik graag met jou. Binnen profit en non-profit organisaties. Om vanuit dit hoge perspectief psychische diversiteit te gaan zien vanuit een ander perspectief. Ik zet mijn kennis nu in binnen de gemeenten Rotterdam en Almelo en binnen mijn werk als sferologe bij mijn eigen ontwerpbureau Begane Grond en sinds kort ook binnen de retail.
Lees ook het verhaal over Angelique: ‘Sfeer kun je voelen, maar ook zien!’
Inzetbaar voor:Interactieve workshops, lezingen, spreken in het openbaar, grafische vormgeving en bovendien als sferologe.
Boek een ambassadeur -
Jan Anne
DeventerWe gaan vanaf nu iedereen respectvol behandelen. Het uitgangspunt is nieuwsgierigheid om bij elkaar het beste naar boven te halen. Er is een leven na het stempeltje, er is een leven na het buitensluiten. Er is leven en daar hebben we iedereen bij nodig.
Inzetbaar voor:Een-op-een gesprekken. Presentaties. Lezingen. Workshop. Inspiratie. Zie ook www.vierdeverschillen.nl
Boek een ambassadeur -
Goof
UtrechtMijn werkgever, ProRail, is een grote, technische organisatie. Bespreekbaar maken van psychische aandoeningen gaat niet vanzelf. Ik wil graag ondersteunen in een open organisatie waar medewerkers, collega’s en managers open en kunnen transparant zijn.
Inzetbaar voor:Stigma's binnen werksituatie bij grote organisaties, samenwerking met HRM
Boek een ambassadeur -
Joeri
ZaanstadMijn doel is het bespreekbaar maken van psychische aandoeningen binnen de politie. Zelf heb ik PTSS. De bespreekbaarheid daarvan staat nog in de kinderschoenen.
Joeri schreef over zijn ervaringen het boek ‘Van diender tot patiënt’.
Inzetbaar voor:Lezingen en presentaties binnen allerlei organisaties.
Boek een ambassadeur