De media berichten regelmatig over mensen met een psychische aandoening. Meestal met veel sympathie, maar vooral bij incidenten gaat het regelmatig mis.

 

wat is het probleem?

Mensen met een psychische aandoening worden soms neergezet als onberekenbaar en gevaarlijk. Mensen van wie je niet wilt dat het je buren zijn. Het is tijd voor andere verhalen, andere beelden. Beelden die kloppen. Verhalen die niet afschrikken, maar gewoon nuchter vertellen hoe het zit. Samen Sterk zonder Stigma wil bijdragen aan die andere beelden en verhalen. Kijk hier om te zien hoe dat zit.

wat doen we eraan?

We houden in de gaten hoe mensen met psychische aandoeningen naar voren komen in de media. We doen onderzoek naar framing in berichtgeving en hoe je negatieve frames aanpakt. We leggen contact met journalisten en woordvoerders en geven gevraagd en ongevraagd advies over berichtgeving en woordvoering zonder stigma. We zorgen ervoor dat journalisten toegang hebben tot de juiste cijfers en informatie over psychische aandoeningen. Ook geven we gastlessen aan opleidingen voor journalisten, organiseren we mediatrainingen voor woordvoerders van cliëntenorganisaties en houden we nauw contact met de communicatiespecialisten bij onze ‘founding fathers’ GGZ Nederland, MIND en de NVvP.

Tekening: Copyright © 2018 STUDiO KiO