"Stigma lijkt ongrijpbaar. Het is iets vreemds wat wij met zijn allen doen. We zijn negatief en veroordelen een heel mens. Dit doen we omdat we bang of onwetend zijn over een heel klein stukje van die persoon. Stigma staat het menselijke in de weg." Aan het woord is Fred Paling, de nieuwe bestuursvoorzitter van Samen Sterk zonder Stigma.

Fred Paling

"Destigmatisering is een belangrijke randvoorwaarde voor participatie en van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Wat Samen Sterk doet is echt gaaf. In een ingewikkelde omgeving met diverse belangen zorgt Samen Sterk zonder Stigma voor oplossingen, laagdrempelige tools en handvatten waar je mee aan de slag kunt. Wij maken het probleem van stigma zichtbaar. Oefenen invloed uit op de beeldvorming. Je ziet het al terug in de politiek, we kunnen er niet meer omheen dat we dit moeten én kunnen aanpakken."

Volhouden en doorzetten

Fred praat vol enthousiasme over zijn nieuwe taak en ambities voor de organisatie: "Voor destigmatisering moeten we blijvend aandacht vragen, keer op keer. Dit thema heeft geen snelle of makkelijke oplossing. Bewustwording is stap een, vervolgens zetten we aan tot actie, en dat is een kwestie van volhouden en doorzetten."

Ik zie een echte win-winsituatie voor me.

"We hebben nog heel wat terrein te winnen. We staan aan de start, en corona maakt onze positie niet makkelijker. In veel sectoren staan werkgevers op dit moment niet te springen om nieuw personeel. Maar dat houdt ons niet tegen. Ik zie een echte win-winsituatie voor me. Niet alleen op werkgebied. Ook voor gemeenten, binnen de ggz, en breder in de zorg, op school en zelfs nóg breder. Op gebied van sport, vrije tijd, overal waar stigma voorkomt, is er werk te verrichten."

Intrinsiek gemotiveerd

Spreekt Paling uit eigen ervaring, als het gaat over stigma? "Ik ben zeker intrinsiek gemotiveerd, ja. Ik denk dat bijna iedereen in zijn eigen omgeving voorbeelden kent van mensen die worstelen, en niet alleen met hun aandoening, ook met het oordeel erop. Soms komt het oordeel van buiten, soms van binnen en veroordelen mensen zichzelf; zelfstigma. Ik vind die vooroordelen geen recht doen aan de mens. Daar wil ik voor opkomen, daar zit mijn motivatie."

Ik vind die vooroordelen geen recht doen aan de mens. Daar wil ik voor opkomen.

Paling is nu bestuursvoorzitter bij het UWV. Door het convenant dat in 2018 werd ondertekend door zowel UWV als Cedris, AWVN, Divosa, MIND en GGZ Nederland, werkte Paling al langer samen met Samen Sterk zonder Stigma. "Ik kende vanuit Samen Sterk al ambassadeur KlaasPieter Derks die bij het UWV werkt. Ik spreek hem regelmatig."

Toen de functie van bestuursvoorzitter bij Samen Sterk vrijkwam, hoefde hij niet lang na te denken. "Ik heb bestuurlijke ervaring en een netwerk waarmee ik voor de organisatie echt wat kan betekenen. Natuurlijk is dat op afstand en ben ik vooral een sparringpartner voor directeur Gerdien Rabbers. Als het gaat om de strategie van de stichting en de impact die zij kan maken, dan heb je iemand aan boord nodig om samen de koers te bepalen. Ik heb er zin in om te laten zien dat we echt iets voor elkaar krijgen."

Zorgen voor mentale gezondheid

Tot het najaar is Fred Paling in dienst bij het UWV als voorzitter van de Raad van Bestuur. Net na het interview werd bekend dat Paling per 21 september benoemd is als voorzitter van de raad van bestuur van GGZ inGeest. Een druk bestaan dus. We vroegen hem hoe hij zorgt voor zijn mentale gezondheid.

Wandelen zorgt ervoor dat de drukte in mijn hoofd afneemt.

"Het is belangrijk dat ik mijn rust neem en blijf bewegen. Wandelen zorgt ervoor dat de drukte in mijn hoofd afneemt." Want ook Fred kost het digitaal werken extra inspanning. Sommige zaken deed hij voor corona bijna op de automatische piloot, hij voer op zijn kennis en ervaring. Net zoals je op je fiets stapt. Alles online en digitaal doen vraagt om een andere manier van werken die extra energie kost. Dus zorgt Fred dat de ontspanningsmomenten in zijn agenda staan.

"Deze periode vraagt veel van mensen, gelukkig hebben we een groot oplossingsvermogen. Ik geloof dat mensen flexibel zijn. En dat iedereen zijn of haar talent kan vinden en ontwikkelen. Mensen die hun passie daadwerkelijk vinden en met overtuiging en enthousiasme over hun vak praten, daar hou ik van. Het levert niet alleen bijzondere gesprekken op, maar dit brengt mij ook altijd veel energie."

“Stigma lijkt ongrijpbaar. Het is iets vreemds wat wij met zijn allen doen. We zijn negatief en veroordelen een heel mens. Dit doen we omdat we bang of onwetend zijn over een heel klein stukje van die persoon. Stigma staat het menselijke in de weg.” Aan het woord is Fred Paling, de nieuwe bestuursvoorzitter van Samen Sterk zonder Stigma.

Fred Paling

“Destigmatisering is een belangrijke randvoorwaarde voor participatie en van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Wat Samen Sterk doet is echt gaaf. In een ingewikkelde omgeving met diverse belangen zorgt Samen Sterk zonder Stigma voor oplossingen, laagdrempelige tools en handvatten waar je mee aan de slag kunt. Wij maken het probleem van stigma zichtbaar. Oefenen invloed uit op de beeldvorming. Je ziet het al terug in de politiek, we kunnen er niet meer omheen dat we dit moeten én kunnen aanpakken.”

Volhouden en doorzetten

Fred praat vol enthousiasme over zijn nieuwe taak en ambities voor de organisatie: “Voor destigmatisering moeten we blijvend aandacht vragen, keer op keer. Dit thema heeft geen snelle of makkelijke oplossing. Bewustwording is stap een, vervolgens zetten we aan tot actie, en dat is een kwestie van volhouden en doorzetten.”

Ik zie een echte win-winsituatie voor me.

“We hebben nog heel wat terrein te winnen. We staan aan de start, en corona maakt onze positie niet makkelijker. In veel sectoren staan werkgevers op dit moment niet te springen om nieuw personeel. Maar dat houdt ons niet tegen. Ik zie een echte win-winsituatie voor me. Niet alleen op werkgebied. Ook voor gemeenten, binnen de ggz, en breder in de zorg, op school en zelfs nóg breder. Op gebied van sport, vrije tijd, overal waar stigma voorkomt, is er werk te verrichten.”

Intrinsiek gemotiveerd

Spreekt Paling uit eigen ervaring, als het gaat over stigma? “Ik ben zeker intrinsiek gemotiveerd, ja. Ik denk dat bijna iedereen in zijn eigen omgeving voorbeelden kent van mensen die worstelen, en niet alleen met hun aandoening, ook met het oordeel erop. Soms komt het oordeel van buiten, soms van binnen en veroordelen mensen zichzelf; zelfstigma. Ik vind die vooroordelen geen recht doen aan de mens. Daar wil ik voor opkomen, daar zit mijn motivatie.”

Ik vind die vooroordelen geen recht doen aan de mens. Daar wil ik voor opkomen.

Paling is nu bestuursvoorzitter bij het UWV. Door het convenant dat in 2018 werd ondertekend door zowel UWV als Cedris, AWVN, Divosa, MIND en GGZ Nederland, werkte Paling al langer samen met Samen Sterk zonder Stigma. “Ik kende vanuit Samen Sterk al ambassadeur KlaasPieter Derks die bij het UWV werkt. Ik spreek hem regelmatig.”

Toen de functie van bestuursvoorzitter bij Samen Sterk vrijkwam, hoefde hij niet lang na te denken. “Ik heb bestuurlijke ervaring en een netwerk waarmee ik voor de organisatie echt wat kan betekenen. Natuurlijk is dat op afstand en ben ik vooral een sparringpartner voor directeur Gerdien Rabbers. Als het gaat om de strategie van de stichting en de impact die zij kan maken, dan heb je iemand aan boord nodig om samen de koers te bepalen. Ik heb er zin in om te laten zien dat we echt iets voor elkaar krijgen.”

Zorgen voor mentale gezondheid

Tot het najaar is Fred Paling in dienst bij het UWV als voorzitter van de Raad van Bestuur. Net na het interview werd bekend dat Paling per 21 september benoemd is als voorzitter van de raad van bestuur van GGZ inGeest. Een druk bestaan dus. We vroegen hem hoe hij zorgt voor zijn mentale gezondheid.

Wandelen zorgt ervoor dat de drukte in mijn hoofd afneemt.

“Het is belangrijk dat ik mijn rust neem en blijf bewegen. Wandelen zorgt ervoor dat de drukte in mijn hoofd afneemt.” Want ook Fred kost het digitaal werken extra inspanning. Sommige zaken deed hij voor corona bijna op de automatische piloot, hij voer op zijn kennis en ervaring. Net zoals je op je fiets stapt. Alles online en digitaal doen vraagt om een andere manier van werken die extra energie kost. Dus zorgt Fred dat de ontspanningsmomenten in zijn agenda staan.

“Deze periode vraagt veel van mensen, gelukkig hebben we een groot oplossingsvermogen. Ik geloof dat mensen flexibel zijn. En dat iedereen zijn of haar talent kan vinden en ontwikkelen. Mensen die hun passie daadwerkelijk vinden en met overtuiging en enthousiasme over hun vak praten, daar hou ik van. Het levert niet alleen bijzondere gesprekken op, maar dit brengt mij ook altijd veel energie.”

Posted in Geen categorie, Instagram

3 reacties “‘Stigma staat het menselijke in de weg’

  1. Mooi interview met Fred Paling. Zelf draag ik ook mijn steentje bij binnen Werkbedrijf Tiel.
    Oplossingsgericht nadenken en handelen en iedereen doet mee. Volwaardigheid is zeer belangrijk binnen t thema van Psychische problematiek, werken en sociale omgeving. Je zou voor jezelf toch ook niet anders willen….dus daarom ook voor de ander. t ZOu heel normaal moeten zijn en daarom timmeren we allenmaal aan de weg. Elk steentje in de vijver maakt een beweging. Elk is er een.

  2. Beste Fred, ik ben het volkomen met je eens. Het is ‘open’ staan, voor ieder die ons pad kruist, het ‘hokjesdenken’ voorbij, weg, alle vooroordelen. Geen huidskleur, geen beperking, niets, dat afbreuk doet aan de mens, die voor je staat. Dit, zodat men kan genieten van het genieten van de andere, net zoals zij kunnen genieten van ons genieten. Dat is wat ons mens maakt. Het zit in ieder mens, eens je het gevonden hebt, in jezelf, gaat de wereld voor je open.

Je kunt niet meer reageren.