'Zie mij. Zie mij. Zie mij niet.' Met deze woorden begint ambassadeur Roy Leunen zijn reversible spoken word. Dit is een artistieke voordracht van een zelf geschreven tekst die op twee manieren te lezen valt. Roy scheef zijn eigen reversible spoken word voor het Zie Mij congres van Samen Sterk zonder Stigma op 27 september 2019. In samenwerking met een filmteam maakte hij een videoclip waarin hij zijn tekst voor het eerst voordraagt aan het grote publiek. Hierin neemt Roy je mee van (zelf)stigma naar empowerment. 'Het was wel erg spannend om te doen, maar ik ben tevreden over het resultaat!', vertelt Roy. 

Bekijk de videoclip hier:

 

De kracht van taal

Roy vertelt over zijn spoken word: "Woorden hebben kracht. Hoe we denken en praten over mensen met een psychische aandoening heeft vaak een grotere impact dan we beseffen. Het gebeurt nog te vaak dat mensen – bewust of onbewust – in een hokje worden geplaatst. Een hokje waar je je moeilijk uitvecht. De gevolgen van stigma zijn groot. Stigma verlamt. Stigma maakt klein. En uiteindelijk maakt stigma onzichtbaar. Stigma doet doelen verdwijnen, dromen verdampen en zorgt ervoor dat mensen niet worden aangezien voor hun volledige potentieel. Bovenal maakt stigma bang. Bang om gezien te worden en bang om jezelf te laten zien."

'Het gaat niet alleen om wat we zeggen, maar ook hoe we het zeggen en wanneer we het zeggen'

"Ik heb het tot mijn taak gemaakt om stigma – zoveel als ik kan – te doorbreken. Door mezelf wél te laten zien en door me uit te spreken. Met spoken word wil ik mensen laten nadenken over de kracht van taal. Het gaat niet alleen om wat we zeggen, maar ook hoe we het zeggen en wanneer we het zeggen. Ik heb vooral een innerlijke switch in beeld willen brengen: van (zelf)stigma naar empowerment. Een proces dat veel tijd heeft gevergd, maar me zovéél heeft gebracht. Laten we in contact met mensen vooral de krachtige zijdes belichten. Vel niet te snel een oordeel op basis van gedrag dat je wellicht niet begrijpt. Degradeer mensen niet tot een etiketje. Zie mensen voor wie ze zijn en niet voor ‘wat’ ze zijn. Zie mij!"

De tekst van een reversible spoken word wordt op twee manieren vertelt. Je leest de tekst van boven naar beneden, en dan weer van beneden naar boven. Op die manier krijgt de tekst twee hele verschillende betekenissen.

Bekijk hier de tekst van Roy:

 

Zie Mij. Zie Mij. Zie Mij niet!

Dit, ben ik.

Een junkie, een nietsnut,

Een man zonder ruggengraat.

Iemand die doelbewust vlucht en zucht boven liefde plaatst.

Een verloren ziel die zijn dierbaren voor drugs verraadt

Je zult veel slechts over me horen:

Helaas.

Ieder woord ervan is WAAR!

Een vechter, een doorzetter, een overlever Dat ben ik zeker niet, als je het mij vraagt Een loser.

Dat is de naam die ik al mijn gehele leven draag.

ROY

Alsjeblieft, laat tot je doordringen wie je werkelijk bent

Het zijn de diagnoses die bepalen wat een ander van je denkt

Er klopt niets van wanneer mensen zeggen:

JIJ hebt zoveel potentie!

Die woorden scheppen geen eerlijke verwachting

Al gebeurt het vanuit de juiste intenties

Zo denken kan schadelijk zijn!

“Houd jezelf klein! Voor je eigen protectie!”

Zie je niet hoe pijnlijk het kan zijn?

Als jij bepleit dat ik alles wat ik wil in dit leven bereik Ik geef je pas gelijk

Als je me zegt dat de wereld beter af is zonder mij

Alsjeblieft, verdwijn...

Ik zie mezelf in de spiegel en voel de pijn

Ik ben het niet waard om voor te vechten!

Ik kan simpelweg niet tegen mezelf zeggen:

Ik beteken zoveel meer dan alleen een etiketje.

‘Zie mij. Zie mij. Zie mij niet.’ Met deze woorden begint ambassadeur Roy Leunen zijn reversible spoken word. Dit is een artistieke voordracht van een zelf geschreven tekst die op twee manieren te lezen valt. Roy scheef zijn eigen reversible spoken word voor het Zie Mij congres van Samen Sterk zonder Stigma op 27 september 2019. In samenwerking met een filmteam maakte hij een videoclip waarin hij zijn tekst voor het eerst voordraagt aan het grote publiek. Hierin neemt Roy je mee van (zelf)stigma naar empowerment. ‘Het was wel erg spannend om te doen, maar ik ben tevreden over het resultaat!’, vertelt Roy. 

Bekijk de videoclip hier:

 

De kracht van taal

Roy vertelt over zijn spoken word: “Woorden hebben kracht. Hoe we denken en praten over mensen met een psychische aandoening heeft vaak een grotere impact dan we beseffen. Het gebeurt nog te vaak dat mensen – bewust of onbewust – in een hokje worden geplaatst. Een hokje waar je je moeilijk uitvecht. De gevolgen van stigma zijn groot. Stigma verlamt. Stigma maakt klein. En uiteindelijk maakt stigma onzichtbaar. Stigma doet doelen verdwijnen, dromen verdampen en zorgt ervoor dat mensen niet worden aangezien voor hun volledige potentieel. Bovenal maakt stigma bang. Bang om gezien te worden en bang om jezelf te laten zien.”

‘Het gaat niet alleen om wat we zeggen, maar ook hoe we het zeggen en wanneer we het zeggen’

“Ik heb het tot mijn taak gemaakt om stigma – zoveel als ik kan – te doorbreken. Door mezelf wél te laten zien en door me uit te spreken. Met spoken word wil ik mensen laten nadenken over de kracht van taal. Het gaat niet alleen om wat we zeggen, maar ook hoe we het zeggen en wanneer we het zeggen. Ik heb vooral een innerlijke switch in beeld willen brengen: van (zelf)stigma naar empowerment. Een proces dat veel tijd heeft gevergd, maar me zovéél heeft gebracht. Laten we in contact met mensen vooral de krachtige zijdes belichten. Vel niet te snel een oordeel op basis van gedrag dat je wellicht niet begrijpt. Degradeer mensen niet tot een etiketje. Zie mensen voor wie ze zijn en niet voor ‘wat’ ze zijn. Zie mij!”

De tekst van een reversible spoken word wordt op twee manieren vertelt. Je leest de tekst van boven naar beneden, en dan weer van beneden naar boven. Op die manier krijgt de tekst twee hele verschillende betekenissen.

Bekijk hier de tekst van Roy:

 

Zie Mij. Zie Mij. Zie Mij niet!

Dit, ben ik.

Een junkie, een nietsnut,

Een man zonder ruggengraat.

Iemand die doelbewust vlucht en zucht boven liefde plaatst.

Een verloren ziel die zijn dierbaren voor drugs verraadt

Je zult veel slechts over me horen:

Helaas.

Ieder woord ervan is WAAR!

Een vechter, een doorzetter, een overlever Dat ben ik zeker niet, als je het mij vraagt Een loser.

Dat is de naam die ik al mijn gehele leven draag.

ROY

Alsjeblieft, laat tot je doordringen wie je werkelijk bent

Het zijn de diagnoses die bepalen wat een ander van je denkt

Er klopt niets van wanneer mensen zeggen:

JIJ hebt zoveel potentie!

Die woorden scheppen geen eerlijke verwachting

Al gebeurt het vanuit de juiste intenties

Zo denken kan schadelijk zijn!

“Houd jezelf klein! Voor je eigen protectie!”

Zie je niet hoe pijnlijk het kan zijn?

Als jij bepleit dat ik alles wat ik wil in dit leven bereik Ik geef je pas gelijk

Als je me zegt dat de wereld beter af is zonder mij

Alsjeblieft, verdwijn…

Ik zie mezelf in de spiegel en voel de pijn

Ik ben het niet waard om voor te vechten!

Ik kan simpelweg niet tegen mezelf zeggen:

Ik beteken zoveel meer dan alleen een etiketje.