Drie opnames waarvan twee gedwongen, isoleercellen, fixatie, dwangmedicatie. Na haar ervaringen wilde Brenda Froyen aanvankelijk niets meer met de psychiatrie te maken hebben, ze was ‘uitgedokterd’. Maar er bleek nog zoveel uit te zoeken te zijn in de geestelijke gezondheidszorg.

9789022333259

Vanuit Brenda's eigen ervaringen en die van lotgenoten maakt ze in dit boek haar eigen Froyaanse plan op voor een humanere psychiatrie. Op een anekdotische manier deelt ze haar bedenkingen en doet concrete voorstellen hoe het beter kan. Ze legde haar ideeën voor aan vooraanstaande psychiaters, psychologen en ervaringsdeskundigen. Het resultaat is een praktisch boek met ideeën van o.a. Dirk De Wachter, Stijn Vanheule en Jim Van Os. Thema’s als ‘stigma’, ‘medicatie’, maar ook ‘dwang’ en ‘de vermaatschappelijking van de zorg’ komen aan bod.

Wil je het 'Uitgedokterd' bestellen? Dat kan via deze link.

Drie opnames waarvan twee gedwongen, isoleercellen, fixatie, dwangmedicatie. Na haar ervaringen wilde Brenda Froyen aanvankelijk niets meer met de psychiatrie te maken hebben, ze was ‘uitgedokterd’. Maar er bleek nog zoveel uit te zoeken te zijn in de geestelijke gezondheidszorg.

9789022333259

Vanuit Brenda’s eigen ervaringen en die van lotgenoten maakt ze in dit boek haar eigen Froyaanse plan op voor een humanere psychiatrie. Op een anekdotische manier deelt ze haar bedenkingen en doet concrete voorstellen hoe het beter kan. Ze legde haar ideeën voor aan vooraanstaande psychiaters, psychologen en ervaringsdeskundigen. Het resultaat is een praktisch boek met ideeën van o.a. Dirk De Wachter, Stijn Vanheule en Jim Van Os. Thema’s als ‘stigma’, ‘medicatie’, maar ook ‘dwang’ en ‘de vermaatschappelijking van de zorg’ komen aan bod.

Wil je het ‘Uitgedokterd’ bestellen? Dat kan via deze link.

Posted in Geen categorie

10 reacties “‘Uitgedokterd’ van Brenda Froyen

 1. Dag Brenda,

  als vriendin en lotgenote van ‘Leslie’ ben ik overtuigd om jouw boek te lezen. Ik ben heel enthousiast om jouw ‘uitgedokterd’ boek met veel adembenemende aandacht te lezen. Ik geloof je en in je!

  Liefs,

  Kim Herregodts

 2. Als zeer ervaren hulpvrager in de GGZ met vele opnames, gedwongen en vrijwillig, met alles er op en er aan, ben ik erg benieuwd naar dit boek.
  Ook ik leek uitgedokterd en koos 5 jaar geleden voor een euthanasie traject…..en gekgenoeg is dat de reden dat ik nog leef (en beter dan ooit).

 3. Ik wil graag zelf nog eens zo’n boek schrijven… Maar het is zo lastig om te beginnen. Voorlopig lees ik gewoon heel erg veel….

 4. Ik ben erg benieuwd naar jouw boek. Ik heb er al veel goede dingen over gehoord en ben zelf ook al een paar keer opgenomen geweest dus ik ben wel benieuwd naar jouw ervaringen.

 5. Dag Brenda,
  je weet, ik ben geïnteresseerd.
  Als ik het boek niet win, ga ik het kopen. Maar winnen en krijgen is leuker ?
  Groetjes

 6. Ik ben benieuwd naar je nw.boek het vorige heb ik.Ik ben ook al enkele keren opgenomen. Mijn vriendin is lutgard

 7. Ik zou het Boek zeker lezen en doorgeven aan collega ’s die hier open voor staan. Het taboe rond psychische problemen moet ook in de gezondheidszorg verdwijnen,

 8. Jij zorgt ervoor dat hulpverleners beter worden in hun job en beter zorgen voor de mensen die zorg nodig hebben, jij doet ons inleven in jullie zijn en jullie gevoelens en ervaringen! Zeer benieuwd naar je nieuwe boek! Verpleegkundige in spe

 9. Als mama van … kan ik me bijzonder goed inleven in je verhalen! Ook voor ons was opname een “hel” i.p.v. een veilige, geborgen en koesterende omgeving waar de patiënt zo veel nood aan heeft. Het moet en het kan anders en beter. Jij bent de starter van een ommekeer! Ik en zoveel anderen bewonderen je en hebben zeer veel respect voor je. Je maakt erg veel los en bespreekbaar met je onbevangen en eerlijke schrijfsels. Je eerste boek heb ik al gelezen en ik vond het super! Het tweede staat op mijn verlanglijstje , ik denk dat het een positief en opbouwend boek is.

 10. Beste,

  Ik reageer op je getuigenis in het VTM-nieuws van donderdag 15 december. Ik ben zelf leraar en zal niet ontkennen dat het bij momenten zwaar is. Voor wie psychische problemen heeft of had,
  is het allicht snel te zwaar…

Je kunt niet meer reageren.