De kapper vraagt of je een vrije dag hebt. Vertel je het dan wel of niet, dat je geen baan hebt wegens een psychische stoornis? ‘Wat doe jij in het dagelijks leven?’, hoe beantwoord je die vraag op een feestje? In gesprek met ambassadeur Anita Hubner over haar recent verschenen boek ‘Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’. “Het boek bevat dé kern van waar Samen Sterk voor staat.”

Anita studeert psychologie wanneer ze in 1995 een psychose krijgt en een bipolaire stoornis blijkt te hebben. “De inschatting toentertijd: ik kon niet afstuderen en moest maar vrijwilligerswerk gaan doen. Juist die pessimistische inschatting en de betutteling om mij heen, gaf mij de motivatie om door te gaan.” Ze gaat ervoor, maar ook al heeft ze een optimistische blik en wordt ze een succesvolle psycholoog: makkelijk is het niet. Ze vertelt daarover: “De eerste nare ervaringen had ik al toen ik terugkwam op de opleiding en direct merkte dat medestudenten mij gingen vermijden. Dat had ik totaal niet verwacht.” Regelmatig krijgt ze te maken met situaties waarin ze zich afvraagt: ‘Zal ik vertellen over wat ik heb meegemaakt? Maakt dat het makkelijker?’ Hoe ga je nou met zulk soort situaties om? Vertel je tijdens een sollicitatiegesprek wel of niet over wat je hebt meegemaakt? En als je aan het daten bent: hoe reageer je dan op afwijzingen om je stoornis? Daar gaat Anita in haar boek ‘Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’ op in.  

Herstel is echt mogelijk! 

Een boek met een realistische kijk, waarin duidelijk wordt dat herstellen wel degelijk mogelijk is: “We zijn inmiddels 25 jaar verder na mijn eerste psychose. De inzichten zijn tegenwoordig positiever dan vroeger. Maar dat neemt niet weg dat er nog steeds veel misvattingen zijn. Ook als je eenmaal stabiel bent, denken mensen dat je gevaarlijk bent of zwak. Mensen hebben bijvoorbeeld extreme beelden voor ogen bij een psychose: ze vergelijken je met Tristan die in Alphen in een winkelcentrum een aantal mensen doodschoot en daarna zelfmoord pleegde.

Dat je wel degelijk goed herstellen kunt en geen delicten pleegt, daar hoor je niet zoveel over en daarom besloot ik dit boek te schrijven.

Ik schets hierin eerst een theoretisch kader en ontkracht daarna diverse vooroordelen.” 

Geïnspireerd op de drie stappen van de HOP-training 

Aan de hand van een driestappenplan, geïnspireerd op de HOP-training (vanuit Amerika door Samen Sterk vertaald en doorontwikkeld voor de Nederlandse situatie), helpt Anita de lezer de afweging te maken wel of niet open te zijn over diens psychische kwetsbaarheid. “Eerst maak je, met gerichte oefeningen, een afweging van de voor- en nadelen om open te zijn. Daarna bied ik manieren aan over hoe je open kunt zijn en geef ik tips over: aan wie vertel je het? Hoe pak je dit aan en hoe ga je om met reacties? En als laatste ga ik in op: hoe maak je jouw verhaal? Het is een zelfstudieboek. Heb je toch behoefte aan persoonlijk contact dan kun je een coachingstraject of de HOP-training volgen.” 

“Ben je open over je verleden op je werk? Hoe ga je om met sociale situaties? Diverse voorbeelden komen aan bod waarin je het driestappenplan kunt toepassen: In veel situaties word je geconfronteerd met je beperkingen. Het raakt ook je zelfbeeld: je voelt je minderwaardig en merkt dat je ziekte onzichtbaar is voor anderen. In het boek ga ik daarom ook uitgebreid in op zelfstigma en op hoe je reageert – als je nog geen baan hebt – als de kapper je vraagt of je een vrije dag hebt. Of op de welbekende vraag op een feestje: ‘Wat doe jij in het dagelijks leven?’” 

Zelfstigma kan ervoor zorgen dat je niets meer durft. Anita geeft voor mensen met een psychische kwetsbaarheid een inkijkje, aan de hand van haar eigen levensverhaal, in hoe jouw leven eruit kan zien als jij weer stappen durft te nemen. “De combinatie van mijn persoonlijke ervaring met stigma en mijn professionele ervaring als psycholoog maakt dat ik goed kan aansluiten op vragen van kwetsbare mensen. Daarnaast is het een nuttig boek voor de naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid en voor hulpverleners, zoals uit hun feedback bleek. Voor ambassadeurs is mijn boek een goede voorbereiding: Zij krijgen scherp wat ze wel of niet willen vertellen als ze met hun verhaal naar buiten komen.” 

Lees meer: 

  • Honest, Open & Proud (HOP) is een training die mensen met een psychische aandoening enorm empowert en zo zelfstigma kan helpen verminderen.  
  • Aanbevelingen, video's waarin Anita spreekt over haar boek en meer, vind je hier.  
  • In het artikel ‘Boeken van de maand april 2021’ van Psychologie Magazine wordt het boek van Anita Hubner uitgelicht. In hetzelfde nummer staat ook een interview met ambassadeur Martijn Voerman. 

De kapper vraagt of je een vrije dag hebt. Vertel je het dan wel of niet, dat je geen baan hebt wegens een psychische stoornis? ‘Wat doe jij in het dagelijks leven?’, hoe beantwoord je die vraag op een feestje? In gesprek met ambassadeur Anita Hubner over haar recent verschenen boek ‘Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’. “Het boek bevat dé kern van waar Samen Sterk voor staat.”

Anita studeert psychologie wanneer ze in 1995 een psychose krijgt en een bipolaire stoornis blijkt te hebben. “De inschatting toentertijd: ik kon niet afstuderen en moest maar vrijwilligerswerk gaan doen. Juist die pessimistische inschatting en de betutteling om mij heen, gaf mij de motivatie om door te gaan.” Ze gaat ervoor, maar ook al heeft ze een optimistische blik en wordt ze een succesvolle psycholoog: makkelijk is het niet. Ze vertelt daarover: “De eerste nare ervaringen had ik al toen ik terugkwam op de opleiding en direct merkte dat medestudenten mij gingen vermijden. Dat had ik totaal niet verwacht.” Regelmatig krijgt ze te maken met situaties waarin ze zich afvraagt: ‘Zal ik vertellen over wat ik heb meegemaakt? Maakt dat het makkelijker?’ Hoe ga je nou met zulk soort situaties om? Vertel je tijdens een sollicitatiegesprek wel of niet over wat je hebt meegemaakt? En als je aan het daten bent: hoe reageer je dan op afwijzingen om je stoornis? Daar gaat Anita in haar boek ‘Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’ op in.  

Herstel is echt mogelijk! 

Een boek met een realistische kijk, waarin duidelijk wordt dat herstellen wel degelijk mogelijk is: “We zijn inmiddels 25 jaar verder na mijn eerste psychose. De inzichten zijn tegenwoordig positiever dan vroeger. Maar dat neemt niet weg dat er nog steeds veel misvattingen zijn. Ook als je eenmaal stabiel bent, denken mensen dat je gevaarlijk bent of zwak. Mensen hebben bijvoorbeeld extreme beelden voor ogen bij een psychose: ze vergelijken je met Tristan die in Alphen in een winkelcentrum een aantal mensen doodschoot en daarna zelfmoord pleegde.

Dat je wel degelijk goed herstellen kunt en geen delicten pleegt, daar hoor je niet zoveel over en daarom besloot ik dit boek te schrijven.

Ik schets hierin eerst een theoretisch kader en ontkracht daarna diverse vooroordelen.” 

Geïnspireerd op de drie stappen van de HOP-training 

Aan de hand van een driestappenplan, geïnspireerd op de HOP-training (vanuit Amerika door Samen Sterk vertaald en doorontwikkeld voor de Nederlandse situatie), helpt Anita de lezer de afweging te maken wel of niet open te zijn over diens psychische kwetsbaarheid. “Eerst maak je, met gerichte oefeningen, een afweging van de voor- en nadelen om open te zijn. Daarna bied ik manieren aan over hoe je open kunt zijn en geef ik tips over: aan wie vertel je het? Hoe pak je dit aan en hoe ga je om met reacties? En als laatste ga ik in op: hoe maak je jouw verhaal? Het is een zelfstudieboek. Heb je toch behoefte aan persoonlijk contact dan kun je een coachingstraject of de HOP-training volgen.” 

“Ben je open over je verleden op je werk? Hoe ga je om met sociale situaties? Diverse voorbeelden komen aan bod waarin je het driestappenplan kunt toepassen: In veel situaties word je geconfronteerd met je beperkingen. Het raakt ook je zelfbeeld: je voelt je minderwaardig en merkt dat je ziekte onzichtbaar is voor anderen. In het boek ga ik daarom ook uitgebreid in op zelfstigma en op hoe je reageert – als je nog geen baan hebt – als de kapper je vraagt of je een vrije dag hebt. Of op de welbekende vraag op een feestje: ‘Wat doe jij in het dagelijks leven?’” 

Zelfstigma kan ervoor zorgen dat je niets meer durft. Anita geeft voor mensen met een psychische kwetsbaarheid een inkijkje, aan de hand van haar eigen levensverhaal, in hoe jouw leven eruit kan zien als jij weer stappen durft te nemen. “De combinatie van mijn persoonlijke ervaring met stigma en mijn professionele ervaring als psycholoog maakt dat ik goed kan aansluiten op vragen van kwetsbare mensen. Daarnaast is het een nuttig boek voor de naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid en voor hulpverleners, zoals uit hun feedback bleek. Voor ambassadeurs is mijn boek een goede voorbereiding: Zij krijgen scherp wat ze wel of niet willen vertellen als ze met hun verhaal naar buiten komen.” 

Lees meer: 

  • Honest, Open & Proud (HOP) is een training die mensen met een psychische aandoening enorm empowert en zo zelfstigma kan helpen verminderen.  
  • Aanbevelingen, video’s waarin Anita spreekt over haar boek en meer, vind je hier.  
  • In het artikel ‘Boeken van de maand april 2021’ van Psychologie Magazine wordt het boek van Anita Hubner uitgelicht. In hetzelfde nummer staat ook een interview met ambassadeur Martijn Voerman. 
Posted in Ambassadeurs, Instagram

1 reactie “Vertel ik het wel of vertel ik het niet?

  1. Deze wil ik zeker wel lezen! Ben altijd bang voor “de grote W-vraag” en vermijd om die reden contact en mensen. Ik heb wel eens een andere variant hiervan gelezen: Geen baan geen bestaan?” van Annette van Pelt.

Je kunt niet meer reageren.