Samen Sterk-ambassadeur Ahmet ging naar het Depressiegala en nam een nogal opvallende vriend mee: Tabu. Een opblaasbare olifant waar niemand omheen kan. Waarom deed hij dat? “Ik wil anderen laten horen wat open zijn mij gebracht heeft”.  

“Ik sta voor openheid. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is dat je problemen bespreekbaar zijn”, vertelt Ahmet Türkmen. “Ik praatte pas voor het eerst over mijn verslavingsachtergrond tijdens mijn behandeling. Mijn problemen waren niet meteen opgelost, maar het luchtte wel op. Ik kon er weer tegenaan! Ook zag ik hoe anderen open durfden te zijn en hoe dat ervoor zorgde dat ik mijn problemen normaler ging vinden." 

[caption id="attachment_10938" align="alignnone" width="250"] Foto: Ook Erik Gerritsen, secretaris-generaal bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wilde met Tabu op de foto.[/caption]

Ahmet wil graag aan anderen duidelijk maken wat zijn openheid hem gebracht heeft. Dat doet hij als ambassadeur voor Samen Sterk zonder Stigma én met zijn project ‘Tabu, de roze olifant’. “Tabu stond tijdens het Depressiegala de hele avond op het podium. Psychiater Bram Bakker kondigde hem aan als speciale gast. Het publiek zag hem natuurlijk staan. Ook hoor je steeds de lucht die hem ‘opblaast’.” 

'Depressie kan net als een verslaving een taboe zijn, iets waar je liever over zwijgt.'

Waarom ging Ahmet met zijn olifant naar het Depressiegala? “Depressie kan net als een verslaving een taboe zijn, iets waar je liever over zwijgt. Soms is het voor anderen onzichtbaar. Of ze zien het wel, maar durven het er toch niet over te hebben. Als Tabu op het podium staat is hij zó zichtbaar, mensen praten over hem. Op het Depressiegala hoefde Tabu zich niet te verstoppen, hij mocht er gewoon zijn.”  

'Heb jij ook een roze olifant? Heb jij taboes of ken je ze?'

Sterker nog, op het gala wilde iedereen met Tabu op de foto. “Bezoekers vonden het mooi hoe ik bespreekbaarheid met behulp van deze olifant zo beeldend duidelijk maak. Ook nodigt zo’n roze dier uit tot mooie gesprekken. Als ik iemand vraag: Heb jij ook een roze olifant? Heb jij taboes of ken je ze? Dan komt er van alles op tafel." 

Wil jij ook met Tabu op de foto? De roze olifant heeft zelfs een eigen Facebookpagina. Daar kun je zien waar hij zoal rondloopt.  

Meer weten over Ahmet? Bekijk dan zijn videoportret

Samen Sterk-ambassadeur Ahmet ging naar het Depressiegala en nam een nogal opvallende vriend mee: Tabu. Een opblaasbare olifant waar niemand omheen kan. Waarom deed hij dat? “Ik wil anderen laten horen wat open zijn mij gebracht heeft”.  

“Ik sta voor openheid. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is dat je problemen bespreekbaar zijn”, vertelt Ahmet Türkmen. “Ik praatte pas voor het eerst over mijn verslavingsachtergrond tijdens mijn behandeling. Mijn problemen waren niet meteen opgelost, maar het luchtte wel op. Ik kon er weer tegenaan! Ook zag ik hoe anderen open durfden te zijn en hoe dat ervoor zorgde dat ik mijn problemen normaler ging vinden.” 

Foto: Ook Erik Gerritsen, secretaris-generaal bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wilde met Tabu op de foto.

Ahmet wil graag aan anderen duidelijk maken wat zijn openheid hem gebracht heeft. Dat doet hij als ambassadeur voor Samen Sterk zonder Stigma én met zijn project ‘Tabu, de roze olifant’. “Tabu stond tijdens het Depressiegala de hele avond op het podium. Psychiater Bram Bakker kondigde hem aan als speciale gast. Het publiek zag hem natuurlijk staan. Ook hoor je steeds de lucht die hem ‘opblaast’.” 

‘Depressie kan net als een verslaving een taboe zijn, iets waar je liever over zwijgt.’

Waarom ging Ahmet met zijn olifant naar het Depressiegala? “Depressie kan net als een verslaving een taboe zijn, iets waar je liever over zwijgt. Soms is het voor anderen onzichtbaar. Of ze zien het wel, maar durven het er toch niet over te hebben. Als Tabu op het podium staat is hij zó zichtbaar, mensen praten over hem. Op het Depressiegala hoefde Tabu zich niet te verstoppen, hij mocht er gewoon zijn.”  

‘Heb jij ook een roze olifant? Heb jij taboes of ken je ze?’

Sterker nog, op het gala wilde iedereen met Tabu op de foto. “Bezoekers vonden het mooi hoe ik bespreekbaarheid met behulp van deze olifant zo beeldend duidelijk maak. Ook nodigt zo’n roze dier uit tot mooie gesprekken. Als ik iemand vraag: Heb jij ook een roze olifant? Heb jij taboes of ken je ze? Dan komt er van alles op tafel.” 

Wil jij ook met Tabu op de foto? De roze olifant heeft zelfs een eigen Facebookpagina. Daar kun je zien waar hij zoal rondloopt.  

Meer weten over Ahmet? Bekijk dan zijn videoportret