Bij Samen Sterk zonder Stigma kun je verschillende producten downloaden, bestellen of kopen. Daarnaast vind je op deze pagina allerlei tips en tools voor bespreekbaarheid. Boeken, kaartjes en tests die je kunnen helpen om psychische aandoeningen bespreekbaar te maken.
tips
- Hoe praat je over je psychische aandoening? Acht tips om je op weg te helpen.
- Bijna de helft van de mensen met een psychische aandoening lijdt onder zelfstigma. Een aantal tips bij negatieve gedachten en gevoelens.
- Heeft iemand in jouw omgeving een psychische aandoening? Dat kan vragen bij je oproepen. Misschien wil je graag helpen, maar weet je niet hoe. Hier staan suggesties hoe je een open gesprek kunt aanpakken.
- Heeft iemand in jouw omgeving een psychische aandoening? Het zou kunnen dat iemand daarnaast ook een negatief zelfbeeld heeft. Dat wordt zelfstigma genoemd. Zo kun je je naaste helpen.
- In een boek kun je een mooi kijkje krijgen in het hoofd van iemand die te maken heeft met (zelf)stigma. Op deze pagina verzamelen we boekentips, boeken die ambassadeurs schreven over taboes en stigma én verloten we regelmatig boeken.
tools
- Meer dan 100 koffiegesprekken voerden onze ambassadeurs met politici, medici, sporters, acteurs, zangers, juristen en andere inspirerende en invloedrijke Nederlanders. Journalist Paul Custers maakte er een boek van: 99keerandersdanjedenkt.
- In het boekje 20x Moed, kracht, motivatie, openheid, ambitie, talenten en dromen maak je kennis met 20 ambassadeurs van Samen Sterk zonder Stigma.
- We ontwikkelden drie tipkaartjes: voor mensen die bewuster willen omgaan met hun eigen vooroordelen, mensen die hun psychische aandoening bespreekbaar willen maken en voor hulpverleners.
- Stigmatiseren doen we allemaal, soms ook onszelf. Het kan helpen om jezelf af en toe een spiegel voor te houden en om jezelf op te peppen. Bestel de gratis spiegelkaartjes.
- Bijna de helft van de mensen met een psychische aandoening lijdt onder zelfstigma. Je denkt dat de heersende opvattingen over psychische aandoeningen waar zijn en je voelt je onzeker over jezelf of over wat je wel of niet kan. Het is goed om te weten of jij hier misschien ook last van hebt. Doe de zelfstigma-test.
activiteiten
Ook organiseert Samen Sterk regelmatig activiteiten, voor ambassadeurs maar ook voor supporters en belangstellenden. Zoals het ‘Te Gek!?’ festival.
tips voor bespreekbaarheid binnen de projecten
Binnen de projecten vind je vele andere tips en producten die je kunt gebruiken en bestellen, namelijk tips en tools voor bespreekbaarheid voor:
- in de ggz
- op het werk (o.a. voor werkgevers, managers, werknemers, HR medewerkers, medewerkers van vakbonden, etc)
- journalisten en woordvoerders
- op school
Wil je het als eerste weten als er nieuwe tips en tools voor bespreekbaarheid bijkomen, meld je dan hieronder aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.