"Ik ben ervan overtuigd dat 100% van de Nederlanders een psychische aandoening heeft", zegt Giel Beelen.

Giel Beelen

"Bijzondere mensen doen bijzondere dingen. En je kan op heel veel manieren bijzonder zijn. We hebben de neiging om een bijzonderheid als een probleem of in jullie geval als een aandoening te zien. Vervolgens wordt dat dan een negatief punt. De nadelen worden gezien en de kansen die jouw bijzonderheid bieden, verdwijnen uit zicht. Zo loop je dan nogal eens tegen deuren die net zo goed open kunnen staan. Dat is heel jammer en ook heel onterecht."

Giel Beelen is een vrije denker. Een probleem is een kans en een kans mag je niet laten lopen. Hij kan licht en bemoedigend spreken over stigma’s.

Hoe bedoel je?

Zijn gevoel is groter dan zijn status. Giel laat zich snel verleiden tot een openhartig gesprek en vertelt over zijn gezinssituatie en zijn eigen gevecht met het leven. Jazeker, de ferme uitspraken zijn er ook.

"Ik ben ervan overtuigd dat 100% van de Nederlanders een psychische aandoening heeft. Voor de een is dat een groter probleem dan voor de ander. Aan de andere kant zijn er zat mensen die niet zonder hun psychische probleem kunnen of misschien wel willen leven." Hoe bedoel je? Van de ambassadeurs kan dan niet uitblijven.

"Nou, in de wereld waarin ik werk zijn er mensen die alles en alles exploiteren wat kan bijdragen aan hun succes. En als hun eigen psychische status daaraan bijdraagt dan is dat ook goed." Als je goed luistert zijn die stevige stellingen eigenlijk vragen. Ze zijn bedoeld om de ander scherper, nog helderder te laten denken en duidelijker laten formuleren. Het is een bijzondere combinatie: Giel Beelen kijkt je vragend aan als hij een stelling poneert.

Helpen verwerken?

"Ik ken niemand die geen psychische problemen heeft, dat zei ik al. En dat is net zo goed een feit in de wereld waarin ik werk, dat zei ik ook al. De beste singer-songwriters schrijven en zingen toch over hun eigen problemen. En waarom ook niet? Juist dat helpt. Dat we erover praten, dat we zien dat het ook iets moois kan opleveren en dat het niet alleen maar een probleem is? Muziek helpt toch veel mensen om over hun eigen leven, of lot als je wilt, na te denken. Dat misschien wel te verwerken. Misschien is dat wel een van de belangrijkste functies van muziek."

bestel 99keerandersdanjedenkt

Dit is één van de verhalen uit '99keerandersdanjedenkt'. Paul Custers schreef dit boek naar aanleiding van koffiegesprekken tussen ambassadeurs en invloedrijke Nederlanders over vooroordelen, en psychische aandoeningen. Bestel het voor maar 10 euro inclusief verzendkosten door hieronder je gegevens in te vullen. We sturen je dan het boek, met een factuur.

[gravityform id="11" title="false" description="false"]

“Ik ben ervan overtuigd dat 100% van de Nederlanders een psychische aandoening heeft”, zegt Giel Beelen.

Giel Beelen

“Bijzondere mensen doen bijzondere dingen. En je kan op heel veel manieren bijzonder zijn. We hebben de neiging om een bijzonderheid als een probleem of in jullie geval als een aandoening te zien. Vervolgens wordt dat dan een negatief punt. De nadelen worden gezien en de kansen die jouw bijzonderheid bieden, verdwijnen uit zicht. Zo loop je dan nogal eens tegen deuren die net zo goed open kunnen staan. Dat is heel jammer en ook heel onterecht.”

Giel Beelen is een vrije denker. Een probleem is een kans en een kans mag je niet laten lopen. Hij kan licht en bemoedigend spreken over stigma’s.

Hoe bedoel je?

Zijn gevoel is groter dan zijn status. Giel laat zich snel verleiden tot een openhartig gesprek en vertelt over zijn gezinssituatie en zijn eigen gevecht met het leven. Jazeker, de ferme uitspraken zijn er ook.

“Ik ben ervan overtuigd dat 100% van de Nederlanders een psychische aandoening heeft. Voor de een is dat een groter probleem dan voor de ander. Aan de andere kant zijn er zat mensen die niet zonder hun psychische probleem kunnen of misschien wel willen leven.” Hoe bedoel je? Van de ambassadeurs kan dan niet uitblijven.

“Nou, in de wereld waarin ik werk zijn er mensen die alles en alles exploiteren wat kan bijdragen aan hun succes. En als hun eigen psychische status daaraan bijdraagt dan is dat ook goed.” Als je goed luistert zijn die stevige stellingen eigenlijk vragen. Ze zijn bedoeld om de ander scherper, nog helderder te laten denken en duidelijker laten formuleren. Het is een bijzondere combinatie: Giel Beelen kijkt je vragend aan als hij een stelling poneert.

Helpen verwerken?

“Ik ken niemand die geen psychische problemen heeft, dat zei ik al. En dat is net zo goed een feit in de wereld waarin ik werk, dat zei ik ook al. De beste singer-songwriters schrijven en zingen toch over hun eigen problemen. En waarom ook niet? Juist dat helpt. Dat we erover praten, dat we zien dat het ook iets moois kan opleveren en dat het niet alleen maar een probleem is? Muziek helpt toch veel mensen om over hun eigen leven, of lot als je wilt, na te denken. Dat misschien wel te verwerken. Misschien is dat wel een van de belangrijkste functies van muziek.”

bestel 99keerandersdanjedenkt

Dit is één van de verhalen uit ’99keerandersdanjedenkt’. Paul Custers schreef dit boek naar aanleiding van koffiegesprekken tussen ambassadeurs en invloedrijke Nederlanders over vooroordelen, en psychische aandoeningen. Bestel het voor maar 10 euro inclusief verzendkosten door hieronder je gegevens in te vullen. We sturen je dan het boek, met een factuur.