"Of ik mensen met een psychische aandoening zou aannemen? Dat is toch geen vraag? Ja, natuurlijk", zegt Klaas Wilting. Hij was woordvoerder van de Amsterdamse politie. Jarenlang was hij zo’n beetje dagelijks via tv, radio en krant doende om spraakmakende zaken toe te lichten.

"Trouwens, wat is een psychische aandoening? Eerst en vooral gaat het erom of mensen kunnen brengen wat de functie vraagt. Als iemand in een sollicitatie zegt dat hij een psychische stoornis heeft? Nou prima, we kijken dan of die persoon het werk kan doen. Belangrijk is dan ook of het team ervoor wil gaan. Als dat allebei positief is dan gaan we aan de slag. In mijn ervaring ging dat bijna altijd goed. Een team is een team en een collega is een collega."

Slappelingen

Volgens Wilting is bij de politie te lang en te weinig zicht geweest op een psychische aandoening die nogal eens voorkomt: PTSS.

Het team is een veilige en vertrouwde opvang voor een collega die erdoorheen zit.

"Mensen werden min of meer aan hun lot overgelaten. Vaak haakten collega’s met PTSS af of konden ze lange tijd niet meer functioneren. Binnen de organisatie werd dan wel gedacht dat ze slappelingen of een beetje gek waren. Maar de laatste jaren is daar gelukkig verandering in gekomen. Mensen die terugkomen van ernstige gebeurtenissen of ingrepen worden door hun collega’s opgevangen. Het team is een veilige en vertrouwde opvang voor een collega die erdoorheen zit. Ik weet zeker dat het team vaak heeft kunnen voorkomen dat mensen in hun trauma bleven steken."

Te snel oordelen

Hij vindt dat te snel wordt geoordeeld, dat ‘we’ te snel hokjes maken om mensen in te stoppen. Hij pikt enkele spraakmakende zaken uit zijn carrière als politiewoordvoerder waarin stigmatisering maatgevend bleek voor de wijze waarop over andere mensen werd geoordeeld. "Die onrechtvaardige beelden hebben soms een grote rol gespeeld, in het nadeel van betrokkenen."

Wilting heeft zich voorgenomen om die zaken en de betrokkenen in een boek te vatten. Wanneer? "Tja, wanneer? Als ik tijd heb en als ik eraan toe ben."

bestel 99keerandersdanjedenkt

Dit is één van de verhalen uit '99keerandersdanjedenkt'. Paul Custers schreef dit boek naar aanleiding van koffiegesprekken tussen ambassadeurs en invloedrijke Nederlanders over vooroordelen, en psychische aandoeningen. Bestel het voor maar 10 euro inclusief verzendkosten door hieronder je gegevens in te vullen. We sturen je dan het boek, met een factuur.

[gravityform id="11" title="false" description="false"]

“Of ik mensen met een psychische aandoening zou aannemen? Dat is toch geen vraag? Ja, natuurlijk”, zegt Klaas Wilting. Hij was woordvoerder van de Amsterdamse politie. Jarenlang was hij zo’n beetje dagelijks via tv, radio en krant doende om spraakmakende zaken toe te lichten.

“Trouwens, wat is een psychische aandoening? Eerst en vooral gaat het erom of mensen kunnen brengen wat de functie vraagt. Als iemand in een sollicitatie zegt dat hij een psychische stoornis heeft? Nou prima, we kijken dan of die persoon het werk kan doen. Belangrijk is dan ook of het team ervoor wil gaan. Als dat allebei positief is dan gaan we aan de slag. In mijn ervaring ging dat bijna altijd goed. Een team is een team en een collega is een collega.”

Slappelingen

Volgens Wilting is bij de politie te lang en te weinig zicht geweest op een psychische aandoening die nogal eens voorkomt: PTSS.

Het team is een veilige en vertrouwde opvang voor een collega die erdoorheen zit.

“Mensen werden min of meer aan hun lot overgelaten. Vaak haakten collega’s met PTSS af of konden ze lange tijd niet meer functioneren. Binnen de organisatie werd dan wel gedacht dat ze slappelingen of een beetje gek waren. Maar de laatste jaren is daar gelukkig verandering in gekomen. Mensen die terugkomen van ernstige gebeurtenissen of ingrepen worden door hun collega’s opgevangen. Het team is een veilige en vertrouwde opvang voor een collega die erdoorheen zit. Ik weet zeker dat het team vaak heeft kunnen voorkomen dat mensen in hun trauma bleven steken.”

Te snel oordelen

Hij vindt dat te snel wordt geoordeeld, dat ‘we’ te snel hokjes maken om mensen in te stoppen. Hij pikt enkele spraakmakende zaken uit zijn carrière als politiewoordvoerder waarin stigmatisering maatgevend bleek voor de wijze waarop over andere mensen werd geoordeeld. “Die onrechtvaardige beelden hebben soms een grote rol gespeeld, in het nadeel van betrokkenen.”

Wilting heeft zich voorgenomen om die zaken en de betrokkenen in een boek te vatten. Wanneer? “Tja, wanneer? Als ik tijd heb en als ik eraan toe ben.”

bestel 99keerandersdanjedenkt

Dit is één van de verhalen uit ’99keerandersdanjedenkt’. Paul Custers schreef dit boek naar aanleiding van koffiegesprekken tussen ambassadeurs en invloedrijke Nederlanders over vooroordelen, en psychische aandoeningen. Bestel het voor maar 10 euro inclusief verzendkosten door hieronder je gegevens in te vullen. We sturen je dan het boek, met een factuur.