"Of ik zelf bekend ben met psychische aandoeningen? Ik ken niet zoiets als depressiviteit of een andere ernstige psychische onevenwichtigheid. Natuurlijk, zoals iedereen heb ik wel soms iets als een somber gevoel of een onverklaarbare twijfel. En als ik goed nadenk dan weet ik meestal wel waar dat vandaan komt. En als ik dat weet dan werk ik eraan en ga weer verder. Maar dat is echt niet te vergelijken met het gevecht en de pijn waarmee mensen met psychische aandoeningen te maken hebben", zegt Gerrit Zalm.

Stigma’s weerleggen

De bekendheid van de bestuursvoorzitter van ABN AMRO schatten de ambassadeurs in op 100 procent. Er is geen Nederlander die vraagt: wie is dat? De media verdringen zich geregeld om zijn commentaar te registreren; op veel méér dan alleen financiële thema’s trouwens.

De stigma’s over de CEO van de multinational zijn niet van de lucht. Een van de 'leugens' weerlegt hij meteen bij binnenkomst en de ambassadeurs hebben er niet eens naar gevraagd: "Ik heb helemaal geen flipperkast in mijn werkkamer." Kunst is er wel: de artistieke aankleding van zijn werkruimte is indrukwekkend mooi. "Het werk hier achter me is niet van de bank maar van mezelf." Na afloop bekenden de ambassadeurs dat ze zomaar dachten dat "de bank dat wel allemaal betaald zal hebben…"

Gemiddeld, wat is dat?

Op de vraag waaraan hij denkt bij psychische aandoeningen, zegt Zalm dat het in zijn beleving gaat om mensen die een ander dan gemiddeld gedrag vertonen met soms een ander dan gemiddeld karakter. "Maar daar heb je het weer: gemiddeld, wat is dat dan?"

In zijn kennissenkring kent hij twee mensen die manisch depressief zijn. "Als het goed gaat, stoppen ze met het gebruik van lithium, tja en dan…"

Er wordt geen enkele keer over geld gesproken. Ook niet over macht, woekerpolissen, kredieten of bonussen. Gerrit Zalm praat met de ambassadeurs over dingen die in je leven kunnen gebeuren. Over dingen die je van je stuk kunnen brengen. Over dingen die je zeker niet wil maar soms niet kan tegenhouden. "Ik neem zelf geen personeel aan, maar ik mag 'weleens meepraten'. Ik zie geen probleem om mensen met een psychische aandoening in dienst te nemen. En al helemaal niet op voorhand."

Gewoon een mooi gesprek

De ambassadeurs leren Gerrit Zalm kennen als een man die zware onderwerpen licht kan maken en houden. Soms is een grap misschien wel op het randje, maar dit koffiegesprek heeft de meeste lachsalvo’s opgeleverd van allemaal (weet ik, want ik heb ze alle 99 bijgewoond; PC). "Het leek wel een lachtherapiezitting", liet een van de ambassadeurs zich na afloop ontvallen. Maar daar ging het ruim anderhalf uur lang zeker niet over. Het was gewoon een mooi en goed gesprek.

bestel 99keerandersdanjedenkt

Dit is één van de verhalen uit '99keerandersdanjedenkt'. Paul Custers schreef dit boek naar aanleiding van koffiegesprekken tussen ambassadeurs en invloedrijke Nederlanders over vooroordelen, en psychische aandoeningen. Bestel het voor maar 10 euro inclusief verzendkosten door hieronder je gegevens in te vullen. We sturen je dan het boek, met een factuur.

[gravityform id="11" title="false" description="false"]

“Of ik zelf bekend ben met psychische aandoeningen? Ik ken niet zoiets als depressiviteit of een andere ernstige psychische onevenwichtigheid. Natuurlijk, zoals iedereen heb ik wel soms iets als een somber gevoel of een onverklaarbare twijfel. En als ik goed nadenk dan weet ik meestal wel waar dat vandaan komt. En als ik dat weet dan werk ik eraan en ga weer verder. Maar dat is echt niet te vergelijken met het gevecht en de pijn waarmee mensen met psychische aandoeningen te maken hebben”, zegt Gerrit Zalm.

Stigma’s weerleggen

De bekendheid van de bestuursvoorzitter van ABN AMRO schatten de ambassadeurs in op 100 procent. Er is geen Nederlander die vraagt: wie is dat? De media verdringen zich geregeld om zijn commentaar te registreren; op veel méér dan alleen financiële thema’s trouwens.

De stigma’s over de CEO van de multinational zijn niet van de lucht. Een van de ‘leugens’ weerlegt hij meteen bij binnenkomst en de ambassadeurs hebben er niet eens naar gevraagd: “Ik heb helemaal geen flipperkast in mijn werkkamer.” Kunst is er wel: de artistieke aankleding van zijn werkruimte is indrukwekkend mooi. “Het werk hier achter me is niet van de bank maar van mezelf.” Na afloop bekenden de ambassadeurs dat ze zomaar dachten dat “de bank dat wel allemaal betaald zal hebben…”

Gemiddeld, wat is dat?

Op de vraag waaraan hij denkt bij psychische aandoeningen, zegt Zalm dat het in zijn beleving gaat om mensen die een ander dan gemiddeld gedrag vertonen met soms een ander dan gemiddeld karakter. “Maar daar heb je het weer: gemiddeld, wat is dat dan?”

In zijn kennissenkring kent hij twee mensen die manisch depressief zijn. “Als het goed gaat, stoppen ze met het gebruik van lithium, tja en dan…”

Er wordt geen enkele keer over geld gesproken. Ook niet over macht, woekerpolissen, kredieten of bonussen. Gerrit Zalm praat met de ambassadeurs over dingen die in je leven kunnen gebeuren. Over dingen die je van je stuk kunnen brengen. Over dingen die je zeker niet wil maar soms niet kan tegenhouden. “Ik neem zelf geen personeel aan, maar ik mag ‘weleens meepraten’. Ik zie geen probleem om mensen met een psychische aandoening in dienst te nemen. En al helemaal niet op voorhand.”

Gewoon een mooi gesprek

De ambassadeurs leren Gerrit Zalm kennen als een man die zware onderwerpen licht kan maken en houden. Soms is een grap misschien wel op het randje, maar dit koffiegesprek heeft de meeste lachsalvo’s opgeleverd van allemaal (weet ik, want ik heb ze alle 99 bijgewoond; PC). “Het leek wel een lachtherapiezitting”, liet een van de ambassadeurs zich na afloop ontvallen. Maar daar ging het ruim anderhalf uur lang zeker niet over. Het was gewoon een mooi en goed gesprek.

bestel 99keerandersdanjedenkt

Dit is één van de verhalen uit ’99keerandersdanjedenkt’. Paul Custers schreef dit boek naar aanleiding van koffiegesprekken tussen ambassadeurs en invloedrijke Nederlanders over vooroordelen, en psychische aandoeningen. Bestel het voor maar 10 euro inclusief verzendkosten door hieronder je gegevens in te vullen. We sturen je dan het boek, met een factuur.