"Los van alle pijn en verdriet die een psychische aandoening voor de persoon zelf met zich meebrengt, gaat het in een werksituatie wel altijd om het leveren van een prestatie. Natuurlijk is het zo dat in veel gevallen, al dan niet met extra steun, mensen gewoon hun werk kunnen doen. Maar je kan geen algemeen geldende uitspraken daarover doen. Het is altijd maatwerk. Je moet altijd per mens kijken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden", zegt voormalige president van de Hoge Raad, Geert Corstens.

Naar achtergrond schuiven

"Ik heb wel vaker gezien dat werk voor iemand met een psychische aandoening moeilijker is dan voor een ander. Maar na een tijd blijkt dat hij of zij er heel goed in is en dat het ook helpt om die aandoening naar de achtergrond te schuiven. Dat is makkelijk gezegd, dat realiseer ik me terdege. Maar het zou wel het perspectief moeten zijn."

Hij formuleert uitermate voorzichtig en genuanceerd. Bijna ingetogen en steeds weer even de stilte gebruiken. Wat zou je anders verwachten van de voormalige president van de Hoge Raad. Dat is een stigma, vinden de ambassadeurs van hun eigen gedachte. Maar ze spreken het toch uit ten overstaan van hun gesprekspartner.

Openlijk en zonder consequenties

Mr. G.J.M. Corstens schikt zich met enige moeite naar de onverbloemde en oprechte vraagstelling van de ambassadeurs. "Ik weet het. Ik ben voorzichtig en soms misschien wel te gedetailleerd en soms ook wel een beetje saai. Maar uw onderwerp vraagt om serieuze aandacht en overwegingen. Ik ben bekend met wetsartikelen en pleidooien en beschouwingen. Die bevinden zich inderdaad op enige afstand van uw vraagstelling en problematiek. Maar laat er geen twijfel zijn over het feit dat ik uw visie en die van Samen Sterk zonder Stigma ondersteun. Het gaat erom dat openlijk en zonder consequenties over psychische aandoeningen kan worden gesproken. Dat stigma’s kunnen worden doorbroken."

Geen verwijten maken

Geert Corstens vindt dat hij zelf geluk gehad heeft in het leven als het gaat om problemen op psychisch gebied. "Je kunt mensen met een psychische aandoening geen verwijten maken. Het is niet zijn of haar eigen schuld, geenszins. Het kan iedereen overkomen en je mag van geluk spreken als je er niet door getroffen wordt. Ik realiseer me dat ik ook in mijn eigen leven van geluk mag spreken, tot nu toe."

bestel 99keerandersdanjedenkt

Dit is één van de verhalen uit '99keerandersdanjedenkt'. Paul Custers schreef dit boek naar aanleiding van koffiegesprekken tussen ambassadeurs en invloedrijke Nederlanders over vooroordelen, en psychische aandoeningen. Bestel het voor maar 10 euro inclusief verzendkosten door hieronder je gegevens in te vullen. We sturen je dan het boek, met een factuur.

[gravityform id="11" title="false" description="false"]

“Los van alle pijn en verdriet die een psychische aandoening voor de persoon zelf met zich meebrengt, gaat het in een werksituatie wel altijd om het leveren van een prestatie. Natuurlijk is het zo dat in veel gevallen, al dan niet met extra steun, mensen gewoon hun werk kunnen doen. Maar je kan geen algemeen geldende uitspraken daarover doen. Het is altijd maatwerk. Je moet altijd per mens kijken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden”, zegt voormalige president van de Hoge Raad, Geert Corstens.

Naar achtergrond schuiven

“Ik heb wel vaker gezien dat werk voor iemand met een psychische aandoening moeilijker is dan voor een ander. Maar na een tijd blijkt dat hij of zij er heel goed in is en dat het ook helpt om die aandoening naar de achtergrond te schuiven. Dat is makkelijk gezegd, dat realiseer ik me terdege. Maar het zou wel het perspectief moeten zijn.”

Hij formuleert uitermate voorzichtig en genuanceerd. Bijna ingetogen en steeds weer even de stilte gebruiken. Wat zou je anders verwachten van de voormalige president van de Hoge Raad. Dat is een stigma, vinden de ambassadeurs van hun eigen gedachte. Maar ze spreken het toch uit ten overstaan van hun gesprekspartner.

Openlijk en zonder consequenties

Mr. G.J.M. Corstens schikt zich met enige moeite naar de onverbloemde en oprechte vraagstelling van de ambassadeurs. “Ik weet het. Ik ben voorzichtig en soms misschien wel te gedetailleerd en soms ook wel een beetje saai. Maar uw onderwerp vraagt om serieuze aandacht en overwegingen. Ik ben bekend met wetsartikelen en pleidooien en beschouwingen. Die bevinden zich inderdaad op enige afstand van uw vraagstelling en problematiek. Maar laat er geen twijfel zijn over het feit dat ik uw visie en die van Samen Sterk zonder Stigma ondersteun. Het gaat erom dat openlijk en zonder consequenties over psychische aandoeningen kan worden gesproken. Dat stigma’s kunnen worden doorbroken.”

Geen verwijten maken

Geert Corstens vindt dat hij zelf geluk gehad heeft in het leven als het gaat om problemen op psychisch gebied. “Je kunt mensen met een psychische aandoening geen verwijten maken. Het is niet zijn of haar eigen schuld, geenszins. Het kan iedereen overkomen en je mag van geluk spreken als je er niet door getroffen wordt. Ik realiseer me dat ik ook in mijn eigen leven van geluk mag spreken, tot nu toe.”

bestel 99keerandersdanjedenkt

Dit is één van de verhalen uit ’99keerandersdanjedenkt’. Paul Custers schreef dit boek naar aanleiding van koffiegesprekken tussen ambassadeurs en invloedrijke Nederlanders over vooroordelen, en psychische aandoeningen. Bestel het voor maar 10 euro inclusief verzendkosten door hieronder je gegevens in te vullen. We sturen je dan het boek, met een factuur.