"De manier waarop we denken en praten over psychische aandoeningen zegt iets over onze samenleving. Stigmatisering staat voor angst en ook afwijzing van het anders zijn. We doen net alsof het niet bestaat. We moeten niet over griep praten als het iets anders is. Het aanpakken van stigmatisering van mensen met een psychische aandoening is een maatschappijbreed punt. We hebben er allemaal en echt allemaal een taak in te vervullen", zegt Jacobine Geel, journaliste en voorzitter van GGZ Nederland.

De journaliste en voorzitter van GGZ Nederland ziet het als haar opdracht om te werken aan het terugdringen van stigma’s. In de samenleving en zeker ook binnen de ggz. Ze weet dat het veel geduld vereist, maar ze is niet minder vastbesloten. Jacobine Geel is zich bewust van de complexiteit en de hardnekkigheid van stigmatisering.

We hebben allemaal een taak

"De manier waarop we denken en praten over psychische aandoeningen zegt iets over onze samenleving. Stigmatisering staat voor angst en ook afwijzing van het anders zijn. We doen net alsof het niet bestaat. We moeten niet over griep praten als het iets anders is. Het aanpakken van stigmatisering van mensen met een psychische aandoening is een maatschappijbreed punt. We hebben er allemaal en echt allemaal een taak in te vervullen."

Iedereen moet bewegen

Jacobine Geel zoekt de nuancering en is minder gericht op de schuldvraag en meer op de oplossing, op de kansen. Ze stelt vast dat de ziekteoriëntatie in de psychiatrie enerzijds onmisbaar is in de behandeling van aandoeningen, maar anderzijds ook nadelen heeft als het gaat om herstel en empowerment waaraan mensen zelf kunnen (gaan) werken. Het gaat er volgens haar niet om dat over en weer verwijten worden gemaakt, maar 'dat iedereen beweegt'.

Als studente worstelde ze een tijdlang met angsten. Haar rust en zeker haar nachtrust werden danig verstoord. Ze beschikte over een stevig netwerk van familie en vrienden. 'Het hoort bij het leven en de groei naar volwassenheid. Ik kon uiteindelijk altijd weer verder.'

Niet doen alsof het griep is

"Met psychische aandoeningen heeft iedereen eigenlijk wel te maken. Maar als je netwerk sterk genoeg is en als er op de juiste tijd en plaats iemand voor je is, dan kun je het overwinnen zonder dat je in een depressie vervalt. Soms kun je het misschien even opzijzetten en mooi weer spelen. Maar dat kan echt maar heel even."

Ze weet dat er bij GGZ Nederland op kantoor twee mensen zijn die het moeilijk hebben gehad met een psychische aandoening. "Je kan dan niet net doen alsof ze griep hebben. Het is beter om de situatie met elkaar te bespreken. Dat hebben we ook gedaan. Dat heeft een goed effect gehad op de collega’s. We hebben zelfs gewerkt aan een pilot 'kwetsbaarheid op de werkvloer.'"

"Mensen met een psychische beperking maken me nieuwsgierig. Dat zal ook wel te maken hebben met mijn journalistieke werk. Ik heb vragen over waarom iemand iets doet, hoe het zo gekomen is, enzovoort. Ik ben ook geïnteresseerd in wat dat met de samenleving doet. Die samenleving is niet gewend om te gaan met mensen die anders zijn."

bestel 99keerandersdanjedenkt

Dit is één van de verhalen uit '99keerandersdanjedenkt'. Paul Custers schreef dit boek naar aanleiding van koffiegesprekken tussen ambassadeurs en invloedrijke Nederlanders over vooroordelen, en psychische aandoeningen. Bestel het voor maar 10 euro inclusief verzendkosten door hieronder je gegevens in te vullen. We sturen je dan het boek, met een factuur.

[gravityform id="11" title="false" description="false"]

“De manier waarop we denken en praten over psychische aandoeningen zegt iets over onze samenleving. Stigmatisering staat voor angst en ook afwijzing van het anders zijn. We doen net alsof het niet bestaat. We moeten niet over griep praten als het iets anders is. Het aanpakken van stigmatisering van mensen met een psychische aandoening is een maatschappijbreed punt. We hebben er allemaal en echt allemaal een taak in te vervullen”, zegt Jacobine Geel, journaliste en voorzitter van GGZ Nederland.

De journaliste en voorzitter van GGZ Nederland ziet het als haar opdracht om te werken aan het terugdringen van stigma’s. In de samenleving en zeker ook binnen de ggz. Ze weet dat het veel geduld vereist, maar ze is niet minder vastbesloten. Jacobine Geel is zich bewust van de complexiteit en de hardnekkigheid van stigmatisering.

We hebben allemaal een taak

“De manier waarop we denken en praten over psychische aandoeningen zegt iets over onze samenleving. Stigmatisering staat voor angst en ook afwijzing van het anders zijn. We doen net alsof het niet bestaat. We moeten niet over griep praten als het iets anders is. Het aanpakken van stigmatisering van mensen met een psychische aandoening is een maatschappijbreed punt. We hebben er allemaal en echt allemaal een taak in te vervullen.”

Iedereen moet bewegen

Jacobine Geel zoekt de nuancering en is minder gericht op de schuldvraag en meer op de oplossing, op de kansen. Ze stelt vast dat de ziekteoriëntatie in de psychiatrie enerzijds onmisbaar is in de behandeling van aandoeningen, maar anderzijds ook nadelen heeft als het gaat om herstel en empowerment waaraan mensen zelf kunnen (gaan) werken. Het gaat er volgens haar niet om dat over en weer verwijten worden gemaakt, maar ‘dat iedereen beweegt’.

Als studente worstelde ze een tijdlang met angsten. Haar rust en zeker haar nachtrust werden danig verstoord. Ze beschikte over een stevig netwerk van familie en vrienden. ‘Het hoort bij het leven en de groei naar volwassenheid. Ik kon uiteindelijk altijd weer verder.’

Niet doen alsof het griep is

“Met psychische aandoeningen heeft iedereen eigenlijk wel te maken. Maar als je netwerk sterk genoeg is en als er op de juiste tijd en plaats iemand voor je is, dan kun je het overwinnen zonder dat je in een depressie vervalt. Soms kun je het misschien even opzijzetten en mooi weer spelen. Maar dat kan echt maar heel even.”

Ze weet dat er bij GGZ Nederland op kantoor twee mensen zijn die het moeilijk hebben gehad met een psychische aandoening. “Je kan dan niet net doen alsof ze griep hebben. Het is beter om de situatie met elkaar te bespreken. Dat hebben we ook gedaan. Dat heeft een goed effect gehad op de collega’s. We hebben zelfs gewerkt aan een pilot ‘kwetsbaarheid op de werkvloer.'”

“Mensen met een psychische beperking maken me nieuwsgierig. Dat zal ook wel te maken hebben met mijn journalistieke werk. Ik heb vragen over waarom iemand iets doet, hoe het zo gekomen is, enzovoort. Ik ben ook geïnteresseerd in wat dat met de samenleving doet. Die samenleving is niet gewend om te gaan met mensen die anders zijn.”

bestel 99keerandersdanjedenkt

Dit is één van de verhalen uit ’99keerandersdanjedenkt’. Paul Custers schreef dit boek naar aanleiding van koffiegesprekken tussen ambassadeurs en invloedrijke Nederlanders over vooroordelen, en psychische aandoeningen. Bestel het voor maar 10 euro inclusief verzendkosten door hieronder je gegevens in te vullen. We sturen je dan het boek, met een factuur.