"Als er een kandidaat is voor een functie dan bespreek je alle dingen die daarbij van belang zijn, dus ook een psychische of andere aandoening. Het gaat er allereerst om dat de kandidaat de functie kan vervullen. Als duidelijk is dat hij of zij goed kan omgaan met de aandoening dan ga je aan de slag", aldus Marjan Boertjes.

Laten zien wat er aan de hand is

De directeur van het Expertisecentrum van de William Schrikker Groep (gespecialiseerde jeugdzorg) staat achter de doelstelling van Samen Sterk. "Natuurlijk, het bespreekbaar maken van vooroordelen en het tegengaan van vooringenomenheid jegens mensen met een psychische aandoening is heel goed en moet vooral altijd en overal aan de orde zijn. Maar het komt ook voor dat je een stigma nodig hebt om mensen te laten zien wat er aan de hand is.’

Dezelfde taal spreken

De ambassadeurs zijn even in verwarring. "Een stigma nodig hebben?"

"Jazeker wel. In lobbytrajecten kan het behulpzaam zijn als je iets via een label aan de orde stelt. Dat geeft je de kans om met elkaar in dezelfde taal te spreken. Het helpt ook om preciezer vast te stellen waar je het over hebt. Pas als je het stigma benoemt kan je er iets mee doen. Je komt er dan bijvoorbeeld achter dat er een eenzijdig beeld op tafel ligt. Meestal een beeld dat door media is neergezet. Dat geeft je de mogelijkheid om te nuanceren, bij te stellen en toe te lichten. Pas als je het stigma voor je hebt kan je het doorprikken. Door het stigma te gebruiken heb je de mogelijkheid om te destigmatiseren."

Marjan Boertjes is geregeld te gast in politiek Den Haag en met enige regelmaat is ze 'aanwezig' in de media.

bestel 99keerandersdanjedenkt

Dit is één van de verhalen uit '99keerandersdanjedenkt'. Paul Custers schreef dit boek naar aanleiding van koffiegesprekken tussen ambassadeurs en invloedrijke Nederlanders over vooroordelen, en psychische aandoeningen. Bestel het voor maar 10 euro inclusief verzendkosten door hieronder je gegevens in te vullen. We sturen je dan het boek, met een factuur.

[gravityform id="11" title="false" description="false"]

“Als er een kandidaat is voor een functie dan bespreek je alle dingen die daarbij van belang zijn, dus ook een psychische of andere aandoening. Het gaat er allereerst om dat de kandidaat de functie kan vervullen. Als duidelijk is dat hij of zij goed kan omgaan met de aandoening dan ga je aan de slag”, aldus Marjan Boertjes.

Laten zien wat er aan de hand is

De directeur van het Expertisecentrum van de William Schrikker Groep (gespecialiseerde jeugdzorg) staat achter de doelstelling van Samen Sterk. “Natuurlijk, het bespreekbaar maken van vooroordelen en het tegengaan van vooringenomenheid jegens mensen met een psychische aandoening is heel goed en moet vooral altijd en overal aan de orde zijn. Maar het komt ook voor dat je een stigma nodig hebt om mensen te laten zien wat er aan de hand is.’

Dezelfde taal spreken

De ambassadeurs zijn even in verwarring. “Een stigma nodig hebben?”

“Jazeker wel. In lobbytrajecten kan het behulpzaam zijn als je iets via een label aan de orde stelt. Dat geeft je de kans om met elkaar in dezelfde taal te spreken. Het helpt ook om preciezer vast te stellen waar je het over hebt. Pas als je het stigma benoemt kan je er iets mee doen. Je komt er dan bijvoorbeeld achter dat er een eenzijdig beeld op tafel ligt. Meestal een beeld dat door media is neergezet. Dat geeft je de mogelijkheid om te nuanceren, bij te stellen en toe te lichten. Pas als je het stigma voor je hebt kan je het doorprikken. Door het stigma te gebruiken heb je de mogelijkheid om te destigmatiseren.”

Marjan Boertjes is geregeld te gast in politiek Den Haag en met enige regelmaat is ze ‘aanwezig’ in de media.

bestel 99keerandersdanjedenkt

Dit is één van de verhalen uit ’99keerandersdanjedenkt’. Paul Custers schreef dit boek naar aanleiding van koffiegesprekken tussen ambassadeurs en invloedrijke Nederlanders over vooroordelen, en psychische aandoeningen. Bestel het voor maar 10 euro inclusief verzendkosten door hieronder je gegevens in te vullen. We sturen je dan het boek, met een factuur.