Maakt jouw psychische aandoening je soms onzeker? Vind je dat je je moet vermannen of dat je minder waard bent? Vind je de vooroordelen die anderen hebben over psychische aandoeningen terecht?

Bijna de helft van de mensen met een psychische aandoening lijdt onder zelfstigma. Je denkt dat de heersende opvattingen over psychische aandoeningen waar zijn en je voelt je onzeker over jezelf of over wat je wel of niet kan. Zelfstigma kan herstel in de weg zitten. Het is goed om te weten of jij hier misschien ook last van hebt. Maar hoe ontdek je dit bij jezelf? Bij veel mensen is dit een proces van jaren.

Samen Sterk zonder Stigma ontwikkelde in samenwerking met RIBW Brabant en de Toolbox Zelfstigma van Stichting ZON  een test* om te kijken in hoeverre zelfstigma je belemmert. Als je je bewust bent van je eigen stigma’s kun je hieraan werken om dat te verbeteren en er minder last van te hebben. Samen Sterk haalde de training Honest, Open & Proud naar Nederland, ontwikkeld om zelfstigma te verminderen. Ook hebben we tips voor je die je op weg kunnen helpen.

Deze test bestaat uit 20 vragen. De uitslag zegt iets over jouw (negatieve) gedachten en gevoelens mbt tot je aandoening op dit moment. Niet alle vragen zullen voor jouw situatie van toepassing zijn. Wil je graag met een hulpverlener praten? Je kunt bellen, mailen of chatten met Korrelatie. Voor inhoudelijke vragen over de test kun je contact opnemen met Samen Sterk zonder Stigma.