Maakt jouw psychische aandoening je soms onzeker? Vind je dat je je moet vermannen of dat je minder waard bent? Vind je de vooroordelen die anderen hebben over psychische aandoeningen terecht?

Bijna de helft van de mensen met een psychische aandoening lijdt onder zelfstigma. Je denkt dat de heersende opvattingen over psychische aandoeningen waar zijn en je voelt je onzeker over jezelf of over wat je wel of niet kan. Zelfstigma kan herstel in de weg zitten. Het is goed om te weten of jij hier misschien ook last van hebt. Maar hoe ontdek je dit bij jezelf? Bij veel mensen is dit een proces van jaren.

Samen Sterk zonder Stigma ontwikkelde in samenwerking met RIBW Brabant en de Toolbox Zelfstigma van Stichting ZON  een test* om te kijken in hoeverre zelfstigma je belemmert. Als je je bewust bent van je eigen stigma’s kun je hieraan werken om dat te verbeteren en er minder last van te hebben. Klachten door zelfstigma kunnen ernstig zijn. Werken aan deze klachten kunnen het zelfbeeld in gunstige zin bevorderen. Naast de test vind je op onze website informatie over zelfstigma en tips die je op weg helpen. Verder verwijzen wij je naar de verschillende tools en trainingen die in Nederland aanwezig zijn en je verder kunnen helpen. Daarnaast zijn er adviezen en tips voor naasten en adviezen en tips voor hulpverleners. Vraag nu ook ons speciale tipkaartje ‘kijk in de spiegel’ aan.

Deze test bestaat uit 20 vragen. De uitslag zegt iets over jouw (negatieve) gedachten en gevoelens mbt tot je aandoening op dit moment. Niet alle vragen zullen voor jouw situatie van toepassing zijn. Wil je graag met een hulpverlener praten? Je kunt bellen, mailen of chatten met Korrelatie. Voor inhoudelijke vragen over de test kun je contact opnemen met Samen Sterk zonder Stigma.